Gál Kinga: számos jobboldali konzervatív EP-képviselő kiállt Magyarország mellett

Külföld, 2023.05.31

Hatvanhét jobboldali, konzervatív uniós parlamenti képviselő kiállt Magyarország mellett, és az Európai Bizottságnak címzett levelében felszólította a testületet, hogy ne engedjen az Európai Parlament zsarolásának és nyomásgyakorlásának - nyilatkozta Gál Kinga a Fidesz uniós parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben az MTI-nek.

A napokban az Európai Parlament öt frakciójának vezetői levelet intéztek a bizottsághoz, amelyben ismételten súlyos valótlanságokat állítva kifejezték aggodalmukat egyes magyarországi jogalkotási fejlemények ügyében. A levélben annak a politikai elvárásuknak adtak hangot, hogy - egyes Magyarországon tervezett jogszabálymódosításokat ürügyként megemlítve - a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaihoz az Európai Bizottság Magyarországnak semmiképpen se engedélyezzen hozzáférést - közölte Gál Kinga.

Mint mondta, a 67 jobboldali konzervatív képviselő rámutatott, hogy tekintettel az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló uniós rendelet vonatkozó cikkére, az Európai Bizottságnak csupán tájékoztatási kötelezettsége van az Európai Parlament felé a javasolt intézkedésekről, így az Európai Parlament frakcióvezetőinek követelései semmilyen módon nem értelmezhetők a kondicionalitási eljárás részeként.

"A jogbiztonság és az intézmények kiszámítható működése a jogállamiság legfontosabb követelményei közé tartoznak. Az Európai Parlament frakcióvezetőinek beavatkozása a hatáskörükbe nem tartozó ügybe ily módon ezen általános jogelvek érvényesülését veszélyezteti - ídézte a uniós parlamenti képviselők levelét.

Gál Kinga elmondta, hogy ez a levél a Magyarországgal való szolidaritást tükrözi, továbbá azt, hogy Magyarország nincs egyedül abban a kérdésben, hogy az ilyen típusú nyomásgyakorlást és zsarolást nem szabad értelmeznie Európai Bizottságnak.

"Az Európai Parlament fellépése nem más, mint súlyos zsarolás, ami azért történik, mert a magyar kormány továbbra is kiáll az ukrajnai béke mellett, nem változtat háborúellenes, migrációellenes álláspontján, ahogy továbbra is kiáll a gyermekvédelem mellett" - hangsúlyozta a fideszes EP képviselő.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint a 67 uniós parlamenti delegált nagyon világos, egyértelmű jelzést küldött az Európai Bizottságnak, visszautasítva az Európai Parlament baloldali többségének zsarolását, politikai nyomásgyakorlását, amelynek keretében arra akarják rávenni az Európai Bizottságot, hogy a baloldal politikai szempontjainak az érvényesítése érdekében a Magyarországnak jog szerint járó európai uniós fejlesztési pénzeket továbbra is visszatartsák.

"A levél írói kiállnak amellett, hogy az Európai Bizottság következetesen tartsa be az uniós jogszabályokat, mondjon nemet a politikai nyomásgyakorlásnak, a tények alapján hozzon döntést" - mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország megállapodásra jutott az Európai Bizottsággal, vállalt kötelezettségeiknek eleget tett, az elfogadott jogszabály-módosítások csütörtökön hatályba lépnek, így ezt követően elhárul minden akadály annak az útjából, hogy Magyarországnak hozzájusson az európai uniós fejlesztési forrásokhoz. Azonban - tette hozzá - az európai baloldal ezt meg akarja akadályozni, és azért zsarolják az Európai Bizottságot, hogy továbbra is politikai elvárásokat fogalmazzon meg Magyarországgal kapcsolatban.

"Bele akarnak minket kényszeríteni az ukrajnai háborúba, de mi, magyarok a béke mellett köteleződtünk el. Ezen nem kívánunk változtatni, ahogy migrációt és a genderideológiai őrületet elutasító álláspontunkon sem - húzta alá Deutsch Tamás.

Mint mondta, "az európai baloldal a magyar dollárbaloldallal karöltve, a létező összes eszközzel és módszerrel támad Magyarországra". Ezt szolgálta az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának magyarországi látogatása és vizsgálata, amikor már jó előre tudható rágalmaikat fogalmazták meg, továbbá az újabb hetes cikkely szerinti meghallgatás kedden a Tanácsban, ezt a célt szolgálja a szerdai uniós parlamenti vita, amely a magyar uniós elnökséget érinti - mutatott rá.

A képviselő szerint az európai baloldal számára másodlagos, mit írnak elő a jogszabályok, ők erőből akarnak célt elérni, felül akarják írni a magyar polgárok demokratikus döntését.

"Azt akarják, hogy Magyarország más irányba haladjon, mint amiről a magyar polgárok döntöttek. Újabb és újabb ötletekkel állnak elő, hogy hogyan lehessen további eszközökkel, még újabb témák megjelölésével fokozni a politikai zsarolást" - hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!