Gazdasági informatika képzés beindítását tervezik jövőre a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen

Külföld, 2023.10.13

Gazdasági informatika képzést terveznek indítani a következő, 2024-2025-ös tanévtől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az Óbudai Egyetemmel partnerségben. Az új szakot stratégiai fontosságúnak szánják a régió magyar fiataljainak szülőföldön való tartása szempontjából - jelentették be a kezdeményezők pénteken sajtótájékoztatón Nagyváradon.

Pálfi József professzor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora és Kovács Levente professzor, az Óbudai Egyetem rektora elmondták: az új szak indításához megvan a romániai felsőoktatás minőségét ellenőrző hatóság (ARACIS) ideiglenes működési engedélye. A tervek szerint a végleges akkreditáció megszerzése után a Nagyváradon végzett szakemberek az Óbudai Egyetem oklevelét is megkapják, így majd kettős diplomával rendelkeznek.

A két felsőoktatási intézmény képviselői pénteken közös szenátusi ülésen tárgyaltak az új gazdasági alapszak elindításáról, mely meglátásuk szerint elsősorban a partiumi régió számára lesz meghatározó. "Számtalan középiskolában megfogalmazódott az igény, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemen hasonló jellegű képzéseket indítsunk, mint a gazdasági informatika, műszaki, mérnöki szakok" - mondta Pálfi József.

Az új szak elindításában az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek a nagyváradi felsőoktatási intézménynek. Kovács Levente rektor elmondta: többéves tapasztalattal rendelkeznek e téren, rendelkezésre áll a megfelelő háttértudás, szaktudás, és ezt örömmel osztják meg a nagyváradi kollégákkal. "A hallgatók mindig szabadon döntenek arról, hogy melyik felsőoktatási intézményt választják. Ugyanakkor a megfelelő garanciákat le kell tudni tenni az asztalra, hogy ne gondolkozzanak nagyon messzire elmenni" - fogalmazott.

Kifejtette: a 12 ezer hallgatóval rendelkező Óbudai Egyetem gyakorlatorientált képzést nyújt, minden harmadik magyarországi mérnökhallgató innen kerül ki. Ez a statisztikai szám "kötelezi" az egyetemet, hogy a határon túli magyarság irányába is nyisson - mondta.

Elhangzott, hogy a közös szenátusi ülésen hosszú távon "magasztosabb és nagyobb" elképzelést is kinyilvánítottak: a végleges akkreditációval a végzősök mindkét felsőoktatási intézmény oklevelét megkapják.

Pálfi József szerint a kettős diploma azért hasznos, mert az anyaországgal határos régióból sok fiatal választ magyarországi egyetemet. Reményei szerint a hiánypótló szakkal rávehetik a szülőket, hogy a nagyváradi felsőoktatás mellett döntsenek, melynek így a kellő súlya is megmarad.

Az oktatásban a gazdasági szakterületet a PKE oktatói fedik le, az informatika terén az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek. A szakkal helyi szakembereket is képeznének, akik a képzés utánpótlását biztosítják. Húsz ingyenes és tíz költségtérítéses hellyel terveznek, és a végleges akkreditációt is mielőbb meg akarják szerezni.

Újságírói kérdésre, hogy a végzősök addig miként szereznek oklevelet, elhangzott: több irányban is tárgyalások folynak erről.

A magyar állami költségvetésből fenntartott, 2008-ban akkreditált Partiumi Keresztény Egyetem a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola jogutódja. Két kara és négy tanszéke van, alapképzésen 12, magiszteri képzésen 6 szakon folyik képzés. Az idei tanévnyitón elhangzott adatok szerint több mint 800 hallgatója és 79 főállású oktatója van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!