Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

Külföld, 2024.05.27

    Tel-Aviv, 2024. május 27., hétfő (MTI/dpa) - Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson.

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták - közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fém2talapzaton - áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszer. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének - tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A - mai Izraelt is magába foglaló - korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan "nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra" - írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!