Grezsa: Az óvodafejlesztési program során a hit és a remény intézményei épülnek meg

Külföld, 2021.09.01

Az óvodafejlesztési program során a hit és a remény intézményeit építjük meg - jelentette ki Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Zsigárdon, ahol átadta szerdán a helyi Református Egyházközségnek a program keretében épített bölcsődéjét.

A miniszteri biztos rámutatott: egyértelmű, hogy aki óvodát és bölcsődét épít, az a jövőbe fektet. Kiemelte: ezek az új óvodák és bölcsődék a külhoni magyarság számára egyidejűleg a hit és a remény intézményei is. Kifejtette: a szórványvidékeken és a nyelvhatáron élő magyarok számára ezek az intézmények azt a hitet kell sugározzák, hogy minden asszimilációs törekvés ellenére szükség van arra, hogy magyar gyerekek magyarul tudjanak tanulni és álmodni. Hozzáfűzte: a remény intézményeinek pedig azért számítanak, mert mutatják, hogy magyarként újra magunkra találtunk.

"Egy gyarapodó és egy emelkedő nemzet tagjai vagyunk, s ebből ugyanúgy részesülnie kell a zsigárdiaknak, mint a budapestieknek vagy éppen a brassóiaknak" - hangsúlyozta Grezsa István. Leszögezte: meg kell érteni annak az üzenetnek a fontosságát, hogy 11 éve egy olyan patrióta, nemzeti kormánya van Magyarországnak, amely gondolkodásmódjában és döntéseiben egyaránt figyelembe veszi, hogy milyen folyamatok zajlanak a Kárpát-medencében, és olyan döntést - amely esetleg csak az anyaországnak jó, de a határon túli közösségeket gátolná - nem hoz.

A jelentős többségében magyarok által lakott Zsigárdon szerdán átadott intézmény egy bölcsődei csoportnak, azaz mintegy 12 magyar gyereknek tud kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani. Az intézmény létrehozásakor az egyházközség egykori épületét építették át teljesen, s így egy közel 200 négyzetméteres épület jött létre, ennek megépítését 74 millió forinttal segítette a magyar kormány.

Szerda délelőtt Grezsa István már egy másik, teljesen új - óvodát és bölcsődét egyaránt magában foglaló - intézményt is átadott a Felvidéken, Hetényben. Az ottani intézmény 52 gyermek befogadására alkalmas, két óvodai és egy bölcsődei csoportnak ad majd helyet. A 756 négyzetméteres intézmény a magyar kormány 306 millió forintos támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Az óvodafejlesztési program keretében az egész Kárpát-medencét tekintve 179 új intézmény építése, illetve 713 intézmény felújítása lett tervbe véve. Ezen belül a Felvidéken 33 új óvoda és bölcsőde épült vagy épül, illetve 132 lett vagy lesz felújítva. A Felvidéken nagyrészt már csak a teljesen új intézmények átadása van hátra, ezek közül hatot még szeptemberben átadnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!