Győri Enikő: ahogy minden esetben, az antifa aktivista ügyében is független bíróság jár el

Külföld, 2024.04.24

Az olasz kormány tiszteletben tartja a magyar kormányt és a bírói függetlenséget, ahogy a bíróságok minden ügyben szabadon és függetlenül járnak el, úgy a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis ügyében is független bíróság hoz ítéletet - jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Azzal összefüggésben, hogy az EP plenáris ülésének margóján Roberto Salis, Ilaria Salis édesapja és Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatót tartottak, Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a hosszú hónapok óta tartó "habverés" valódi politikai célja, hogy ártson a Giorgia Meloni vezette olasz kormánynak.

Az olasz sajtó nyomás alatt tartja a saját kormányát, hogy avatkozzon be az ügybe, mert - mint emlékeztetett - az olasz baloldal és az olasz baloldali sajtó szerint az antifasiszta nő méltatlan elbánásban részesül Magyarországon.

Az olasz kormány azonban tiszteletben tartja a magyar kormányt és a bírói függetlenséget. Fontos jogállamisági elem, hogy a bíróságok szabadon és függetlenül járnak el, és hoznak ítéletet - emelte ki.

A fideszes politikus elmondta: Ilaria Salis és társai egy neonáci tüntetést kerestek, azt azonban nem találtak, mert - mint kiemelte - Magyarországon az tilos. "Az be van tiltva törvényileg" - hívta fel a figyelmet.

Közölte: a zöldek európai parlamenti pártcsoportjához tartozó Vörös-Zöld Szövetség (AVS) listavezetőként indítja Ilaria Salist a közelgő európai parlamenti választásokon - szavai szerint - azzal a nyilvánvaló céllal, hogy parlamenti mentelmi jogára hivatkozva kiszabadítsák a börtönből.

Mivel a vádlott azért nem fog tudni kiszabadulni, mert ártatlan, más módot kell találniuk - közölte. Kijelentette továbbá: minden olasz párt azt csinál, amit akar, azt azonban majd az olasz szavazók döntik el, hogy kérik-e az agressziót elkövető hölgyet európai parlamenti képviselőjüknek.

"Ebbe mi nem szólunk bele, de vegye mindenki észre, hogy itt egy bírósági ügyet eszközként használnak politikai célok elérésére" - fogalmazott. Ennek véget kell vetni, és ezt végre az olaszoknak is világosan látniuk kell - tette hozzá.

"Meglátjuk majd, azt, hogy egy egyértelműen köztörvényes ügyben parlamenti mentelmi jog mögé bújnak, az olasz szavazók a június 9-én esedékes európai parlamenti választások alkalmával mennyire értékelik" - tette hozzá nyilatkozatában Győri Enikő.

Gwendoline Delbos-Corfield a tájékoztatón azt mondta, Ilaria Salis "várhatóan politikai alapú és méltánytalan" bírósági tárgyalások elé néz Magyarországon.

Magyarországra utalva azt mondta: az Európai Unió új politikai ciklust kezd új összetételű Európai Parlamenttel úgy, hogy annak egyik tagállama "már nem demokrácia". Ez ellentmond az uniós alapszerződések szellemének és betűjének - hívta fel a figyelmet a francia politikus.

Roberto Salis azt monda, Magyarországon nem érvényesülnek a jogállamiság feltételei. A lánya esetében tapasztalt eljárási problémák az európai uniós tagországok állampolgáraival való általános bánásmódot érintik - hangoztatta.

Közölte, lánya esetében az ügyet idővel szükséges lehet az Európa Tanács felügyelete alatt Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni.

Ilaria Salis nem azért jelöltette magát a baloldal és az európai zöldek európai parlamenti jelöltjének, hogy "megszökjön" az eljárás elől, hanem azért, hogy "méltányos eljárásban legyen része és élvezhesse jogait" - tette hozzá Roberto Salis.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!