Gyorsult az orosz feldolgozóipari aktivitás növekedése szeptemberben

Külföld, 2023.10.02

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése szeptemberben augusztushoz képest.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn azt közölte felmérése alapján, hogy az index az augusztusi 52,7 pontról szeptemberben 54,5 pontra, 2017 januárja óta a legmagasabb szintre emelkedett. A mutató 50 pont feletti értéke az üzleti aktivitás növekedését, e szint alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A jelentés szerint a harmadik negyedév végén gyors ütemben nőtt az új rendelésállomány elsősorban az erős belső fogyasztói kereslet hatására és részben a sikeres importhelyettesítés következtében.

A bővülő kereslet hatására szeptemberben már tizennegyedik hónapja nőtt a termelés. A növekvő új megrendelések következtében a cégek bővítették termelési kapacitásaikat és a munkahelyteremtés 2000 novembere óta a legnagyobb ütemben nőtt. A megnövekedett létszám lehetővé tette, hogy a rendelések időben történő teljesítése már kilencedik hónapja csökkent.

Szeptemberben a gyártók beszerzési árai erőteljesen nőttek, mert a kereslet gyakran felülmúlta a kínálatot, míg a kedvezőtlen árfolyamingadozások az importárak emelkedését okozta.

A kedvező keresleti feltételek lehetővé tették a cégeknek, hogy a költségeket áthárítsák az ügyfelekre: az eladási árak 2022 áprilisa óta a legnagyobb ütemben emelkedtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!