Gyürk András: "nem engedünk Brüsszel nyomásának, megvédjük a rezsicsökkentést!"

Külföld, 2023.05.25

"Nem engedünk Brüsszel nyomásának, az Európai Bizottság javaslatai ellenére megvédjük a rezsicsökkentést!" - jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Arra reagált, hogy az Európai Bizottság előző nap bemutatta az úgynevezett európai szemeszter tavaszi csomagját, benne gazdaságpolitikai javaslatokat tett a tagállamoknak.

Az EP-képviselő emlékeztetett: Brüsszel a gazdasági csomagban Magyarországnak a rezsicsökkentés eltörlését és tőkeigényes energetikai fejlesztések kivitelezését ajánlotta.

"Ezek a javaslatok következetlenek és elfogadhatatlanok. Nem kérünk a kudarcos szankciós politikával Európát energia- és inflációs válságba navigáló brüsszeli bürokraták legújabb ötleteléséből" - fogalmazott.

A fideszes politikus közölte: az Európai Bizottság dokumentuma szerint a gazdaságpolitikai javaslatok fő célja "az emberek tartós jólétének megőrzése" lenne, ezzel szemben Brüsszel megszorításokat javasol. A brüsszeli bürokraták a rezsicsökkentés felszámolására és tőkeigényes energetikai beruházások kivitelezésére szólítják fel Magyarországot - mondta.

Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene. Továbbá szintén sorsukra hagynák a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Az energetikai beruházások gyorsításának legfőbb akadálya pedig maga az uniós bizottság, mely visszatartja az erre fordítható forrásokat - írta.

Gyürk András kijelentette: Brüsszel ajánlásai elfogadhatatlanok. Emellett - mint írta - érdemes lehet három javaslatot megfontolniuk. Egyrészt ne hozzanak az energia- és inflációs válságot fokozó intézkedéseket, másrészt azonnal bocsássák rendelkezésre a magyar embereket jogosan megillető forrásokat, végezetül haladéktalanul tisztázzák szerepüket a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos zsarolási kísérletet illetően - tette hozzá a fideszes EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!