Gyürk András: veszélyes és káros az európai gázársapka

Külföld, 2023.01.25

Az európai gázársapka negatívan hat a gázpiacok működésére, erősíti a spekulációt és alááshatja az uniós tagországokban a pénzügyi stabilitást - emelte ki az MTI-hez eljutatott szerdai sajtóközleményében Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz kezdetektől fogva ezen az állásponton van, amely megegyezik az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) friss hatástanulmányában megállapítottakkal: a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, melyet nem lenne szabad bevezetni.

Gyürk arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatástanulmány szerint a gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat. "Emellett növekedhet a gázpiacon kívül bonyolított tranzakciók száma, ami tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát és teret ad a spekulációnak" - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a hatástanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a gázársapka semmilyen hatással nincs a földgázárak alakulására, valamint az árcsökkenés legfőképpen a kedvező időjárásnak, a magas tárolói töltöttségnek és a polgárok áldozatvállalásának köszönhető.

"Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a különféle brüsszeli ötletek alkalmatlannak bizonyultak az energiaárak mérséklésére. Itt az idő, hogy Brüsszel levonja a megfelelő következtetéseket és ne vezesse be a gázársapkát" - hangoztatta a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!