Habarovszk volt kormányzóját 22 évre ítélték két bérgyilkosság és egy merénylet megrendeléséért

Külföld, 2023.02.10

Huszonkét évi fegyházbüntetésre ítélte Szergej Furgalt, a Habarovszki terület volt kormányzóját egy bíróság pénteken Moszkvában, miután az esküdtszék bűnösnek találta két, csaknem két évtizede elkövetett bérgyilkosság és egy gyilkossági kísérlet megszervezésében.

Az esküdtszék korábban engedély nélküli fegyverbirtoklás címén is megállapította Furgal bűnösségét, ám ez a vádpont elévült. A volt regionális vezető jogi képviselője közölte, hogy a magát ártatlannak valló ügyfele felmentésért fog fellebbezni. Azt állította, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta a mellette szóló bizonyítékokat.

Szergej Furgalt 2020. július 9-én vették őrizetbe. A nyomozás szerint 2004-ben ő és üzlettársa, Nyikolaj Misztrjukov szervezett bűnbandát hozott létre a versenytársak meggyilkolására, amelybe bevonták a habarovszki bűnözői körökben ismert Andrej Karepovot és Mihail Tyimofejevet is, ők pedig felbérelték Marat Kadirovot és Andrej Palejt.

2004 júliusában Kadirov két gránátot dobott egy fémhulladék-kereskedőre az Amur-vidéki Progressz faluban, aki azonban túlélte a támadást. Ezt követően, egy vita miatt, amely ingatlanok tulajdonjogával kapcsolatban keletkezett, a négyfős bűnszervezet megrendelte a rivális üzletember meggyilkolását. 2004 októberében Palej le is lőtte. Szintén ő volt az, aki a gyilkosság leplezése érdekében, 2005 januárjában Habarovszkban megölt egy férfit, aki Furgal kormányzó környezetének tagja volt, és tudomással bírt a vetélytárs kiiktatásáról.

A néhai Vlagyimir Zsirinovszkij alapította, nevében liberális demokrata, valójában nemzeti populista párthoz tartozó politikus népszerű kormányzó volt, a letartóztatása után Habarovszkban hónapokig tartottak a szimpátiatüntetések. A megmozdulásokat egy független elemzőközpont 2020. júliusi adatai szerint az oroszok 45 százaléka támogatta.

Furgal a 2018-as kormányzóválasztáson a szavazatok 70 százalékával győzte le a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét. Szergej Furgal helyére Vlagyimir Putyin elnök 2020. júliusában az ugyancsak "liberális demokrata" Mihail Gyegtyarjovot jelölte ki, akit a habarovszki kormányzóválasztás megerősített a tisztében.

A több mint két évig tartó peres eljárás után, pénteken meghozott ítéletben a volt kormányzó asszisztenseként feltűntetett Karepov 21 évi, Palej habarovszki vállalkozó 17 évi, Kadirov, a juzsno-kurilszki Mengyelejevo reptér biztonsági szolgálatának volt felügyelője pedig 9,5 év szabadságvesztést kapott. Az elítélteket emellett fejenként 400 ezer rubel (kétmillió forint) kifizetésére kötelezik, az áldozatok özvegyei pedig összesen 1,1 millió rubel (5,5 millió forint) erkölcsi kártérítést kapnak, amelynek ügyében egyébként újabb pert indíthatnak.

Furgal volt üzlettársa, Misztrjukov vádalkut kötött, az ő ügyét külön fogják tárgyalni. A szökésben lévő Tyimofejev ellen korábban nemzetközi körözést adtak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!