Haftar nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást, elhagyta Moszkvát

Külföld, 2020.01.14

Nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást Halífa Haftar tábornagy, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka, és kedden elutazott Moszkvából, az orosz védelmi minisztérium későbbi tájékoztatása szerint azért, hogy végleges döntése előtt szövetségeseivel megvitassa a dokumentumot, amelyhez "pozitívan viszonyul".

A tűzszüneti egyezmény aláírásának kudarcát elismerte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki időközben Srí Lankára utazott. Az orosz tárcavezető újságíróknak nyilatkozva Colombóban kedden kijelentette, hogy a líbiai rendezésről folytatott moszkvai tárgyalásokon nem sikerült végleges eredményre jutni, de az erőfeszítések folytatódnak.

Közölte, hogy Oroszország össze kívánja fogni az európai és az arab országok, valamint Törökország erőfeszítéseit annak érdekében, hogy "mindenki azonos irányban cselekedjen, és hogy az az összes líbiai felet a megegyezésre ösztönözze", ne pedig az erőszakra.

Hétfőn a szíriai konfliktusban szemben álló felek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással. A Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán vasárnap életbe lépett tűzszünetet részletező dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és Hálid al-Misri, a legfelső államtanács elnöke aláírta, Haftar és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh viszont kedd reggelig időt kért a részletek tanulmányozására.

Haftar az aláírás elutasítását indokolva a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió szerint kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete figyelmen kívül hagyta az LNA követeléseit. A Sky News Arabíja tévécsatorna korábban azt jelentette, hogy a tábornagy a moszkvai tárgyalásokon ragaszkodott csapatainak Tripoliba való bevonulásához és egy olyan új nemzeti egységkormány megalakításához, amelynek a tobruki parlament is bizalmat szavazott volna. A tábornagy a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében, és követelte "a Szíriából és Törökországból átdobott" zsoldosok feltétel nélküli kivonását.

Az orosz védelmi minisztérium kedd délután arról tájékoztatta az Interfax hírügynökséget: Haftar két napot kért arra, hogy az aláírás előtt az LNA-t támogató szövetséges törzsekkel megvitassa a moszkvai béketárgyalások eredményét. A tárca szerint a tábornok "pozitívan viszonyul a dokumentumhoz".

A szemben álló líbiai felek hétfői moszkvai egyezkedésében az orosz és a török diplomáciai tárca vezetője, Lavrov és Mevlüt Cavusoglu, illetve a két védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Hulusi Akar közvetített.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, majd az ország területén kettős hatalom alakult ki. Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait az egységkormány által uralt főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja tisztítani az országot a szerinte a kormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok kilátásba helyezte, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!