Halálos áldozatokat követelt a csütörtöki ítéletidő Moszkvában

Külföld, 2024.06.20

Ítéletidő volt csütörtökön Moszkvában és környékén: viharos széllökésektől kísért felhőszakadás, sőt tornádók legkevesebb két ember halálát okozták, 18-an pedig olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházi ápolásra szorulnak.

Az egyik áldozat halálát egy kidőlt fa, a másikét egy állványzat leomlása okozta. Három sérült állapota súlyos. Egy villamos két utasának sérülését egy leszakadt fémlemez okozta, amely betörte a jármű ablakát. Az érintett villamosvonalon elővigyázatosságból leállították a közlekedést. A fővárosban a polgármesteri hivatalhoz tartozó parkokat szintén ideiglenesen bezárták.

Pjotr Birjukov polgármester-helyettes közölte, hogy több mint hétszáz fa dőlt ki, és több mint háromszáz gépkocsi megrongálódott, egyes területeket elárasztott az esővíz. Moszkvában egy óra alatt 22 milliméternyi eső eset, ami az átlagos havi mennyiség harmada.

A Fobosz meteorológiai intézet szerint a fővároson a 12 fokozatú Beaufort-skálán mérve tízes erősségű vihar vonult át, amelynek széllökései a 90 kilométeres sebességet is elérték óránként. Az ilyen erősségű szelek gyökerestől tépik ki a fákat, a tengeren pedig 7-10 méter magasra korbácsolják fel a hullámokat.

Tornádót Isztra és Lobnya településen észleltek. A moszkvai régióban az első adatok szerint mintegy kétszáz fa dőlt ki, és kéttucatnyi autó rongálódott meg. A vihar fennakadást okozott a vasúti közlekedésben is.

Az előrejelzés szerint csütörtök este 22 óráig további heves felhőszakadás, zivatarok, helyenként jégeső és viharos széllökések várhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!