Hamácek elismerte, hogy bejelentett moszkvai útja figyelemelterelés volt

Külföld, 2021.04.18

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter beismerte, szerdán bejelentett moszkvai útja csak arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet a Prágában dolgozó orosz diplomaták kiutasításának előkészítéséről.

"Előre tudtam, hogy nem megyek Moszkvába, hogy az útból lesz semmi. Egyeztetett akcióról volt szó" - mondta a miniszter a Deník N című internetes hírportálnak.

"Tekintettel a művelet kiterjedt és egyedülálló jellegére, még a NATO és az Európai Unió keretein belül is, szükséges volt annak diszkrét megvalósítása. Ebben az én bejelentett moszkvai utam is szerepet játszott" - írta Hamácek a Twitteren vasárnap este megjelent bejegyzésében. Hozzátette: érthető okok miatt a részletekről nem tájékoztathat, de a biztonsági szolgálatokat ellenőrző parlamenti szervek előtt kész erről felvilágosítást adni.

A cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki Csehországból, akik Prága szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak. A csehek szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatoknak közük van a dél-morvaországi Vrbetice lőszerraktárában 2014 októberében és decemberében bekövetkezett robbanásokhoz.

Hamácek szerdán jelentette be, hogy április 19-én, hétfőn Moszkvába repül, ahol a Szputnyik V vakcina beszerzéséről fog tárgyalni. Hamáceket ezért nyílt bírálatok érték, egyebek között Andrej Babis kormányfő részéről. A kormányfőhelyettes azután szombaton közölte, hogy lemondta moszkvai látogatását, mert részt kell vennie a hétfői kormányülésen. Mindezeket követően jelentette be Babis és Hamácek közösen, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki Csehországból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!