Hasogdzsi-ügy - Erdogan tanácsadója szerint az újságíró holttestét feldarabolták és feloldották

Külföld, 2018.11.02

Az elkövetők azért darabolták fel az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét, hogy maró anyagban feloldva könnyebben meg tudjanak szabadulni tőle - írta a Hürriyet tekintélyes török napilap pénteken Yasin Aktay, a török elnök külpolitikai tanácsadójára hivatkozva.

Aktay az újságnak kifejtette: a hatóságok rendelkezésére álló legfrissebb információk szerint Hasogdzsit azzal a céllal darabolták fel, hogy semmi se maradjon a holttestéből.

Hozzátette: a török nyomozók azt tudták, hogy Hasogdzsit feldarabolták, de most már azzal is tisztában vannak, hogy a gyilkosok ennyivel nem érték be, meg is semmisítették a maradványokat. Az emberölés bűncselekmény, de a holttesten végzett "szégyenteljes" beavatkozás, különösen annak mértékét figyelembe véve, ugyancsak az - fogalmazott.

Emlékeztetett: a köztéri, valamint a robotkamerák segítségével a hatóságok mindenhová "benéztek", de holttestet nem találtak. Bizonyítékok azonban vannak - szögezte le Aktay.

Az isztambuli főügyészség szerdai írásos nyilatkozatában azt közölte, hogy Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Hozzátették: a szaúdi újságíró holttestét - szintén az előre kitervelt módon - a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

A főügyészség azután adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy "dulakodás közben" meghalt, később újabb, és egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. Ezzel szemben a szaúdi főügyész a múlt héten kijelentette, hogy a gyilkosság "előre eltervelt" volt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott, hogy előre eltervezett politikai gyilkosság történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!