Hasogdzsi-ügy - Trump és Erdogan egyetértett abban, hogy nem szabad eltussolni a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét

Külföld, 2018.11.16

Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki telefonbeszélgetése során egyetértett abban, hogy nem szabad eltussolni az október elején Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét - közölte a török államfői hivatal.

Trump és Erdogan ugyanakkor azonos álláspontra helyezkedett azzal kapcsolatban is, hogy a bűncselekmény minden aspektusát fel kell fedni.

Az illetékes szaúdi ügyészség a rijádi büntetőperben csütörtökön halálbüntetést kért arra az öt vádlottra, akiket a gyilkosság közvetlen végrehajtásáért tart felelősnek. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter később arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad ezt az eljárást ilyen módon lezárni, elő kell kerülniük a valódi felbujtóknak is, azoknak, akik az utasítást adták.

Trump és Erdogan a pénteki beszélgetés alkalmával kitért Washingtonnak és Ankarának a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát illető nézeteltérésére is. Az YPG-t az Egyesült Államok katonai szövetségesnek, Törökország viszont terrorszervezetnek tekinti. Az amerikai és a török elnök hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy országaik szorosabb együttműködést folytassanak a terrorizmus elleni harcban. Erdogan egyúttal annak a várakozásának is hangot adott, amely szerint Washington felhagy az YPG támogatásával, miután az Ankara szerint a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya.

Mindazonáltal Trump és Erdogan elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a közelmúltban amerikai és török katonák közös járőrszolgálatba kezdtek az YPG ellenőrzése alatt álló, észak-szíriai Manbídzs körzet peremterületén.

Erdogan ugyan korábban többször kilátásba helyezte, hogy Törökország hadműveletet indíthat az YPG ellen Manbídzsban, de Washington és Ankara június elején végül jóváhagyta azt a közös ütemtervet, amelynek értelmében az YPG ki fog vonulni a térségből, majd az amerikai és a török hadsereg együttesen látja el a terület ellenőrzését, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!