Hat évet kapott a Seremetyevón 2019-ben kigyulladt Superjet pilótája

Külföld, 2023.06.20

Hatévi börtönbüntetésre ítélte a moszkvai régióban lévő Himki város bírósága kedden annak az SSJ-100-as Szuhoj Superjet utasszállítónak a parancsnokát, amely 2019-ben kényszerleszállás közben kigyulladt Moszkva seremetyevói repülőterén.

Gyenyisz Jevdokimovot a bíróság a közlekedésbiztonsági szabályok több ember halálát okozó megsértésében találta bűnösnek, emellett eleget adott két sértett egyenként 1,5 millió rubeles (mintegy hatmillió forintos) követelésének. A pilótát további három évre eltiltották a repülőgépvezetéstől.

Jevdokimov jogi képviselője közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Az Aeroflot SU-1492-es Moszkva-Murmanszk járata 2019. május 5-én este kényszerleszállást hajtott végre a seremetyevói reptéren, ahol a leszállópályán kigyulladt. A balesetben a gépen tartózkodó 78 emberből - utasból és személyzetből - 41-en életüket vesztették.

Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a gép parancsnoka nem tartotta be a leszállásra vonatkozó előírásokat, ez a repülőgépnek a kifutópályától való többszöri leválásához vezetett, ami pedig túlterhelést eredményezett, valamint a repülőgép és rendszerei megsemmisülését okozta, tűz keletkezett és emberéletek vesztek oda.

Jevdokimov védői rámutattak, hogy a repülőgépbe mintegy 2700 méteres magasságban villám csapott, ami súlyos zavart okozott a berendezések működésében, ennek egy része nem állt helyre, kézi vezérlésre volt szükség. A személyzet úgy döntött, hogy visszatér az indulási repülőtérre. A levegőben nem volt biztonságos leereszteni az üzemanyagot, ezért az utasszállító a leszálláshoz engedélyezettnél nagyobb súllyal landolt. A védelem szerint a második leválást követően a futómű merevítőinek le kellett volna válniuk a gépről, ám ez nem történt meg, ehelyett átszakították az üzemanyagtartály falát, üzemanyag-szivárgás keletkezett, ez a repülőgép kigyulladásához vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!