Hegyi-Karabah - Ankara gratulált Bakunak a fegyveres konfliktus lezárásáról szóló megállapodáshoz

Külföld, 2020.11.10

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter gratulált kedden Azerbajdzsánnak a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról szóló azeri-örmény-orosz megállapodáshoz.

A tárcavezető Twitter-fiókján azt írta, hogy Azerbajdzsán a terepen és a tárgyalóasztalnál is jelentős haszonra tett szert, és hozzátette: "azeri testvéreinkkel továbbra is egy nemzet, egy szív leszünk".

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddre virradóra állapodott meg a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról.

A bejelentéssel összhangban Oroszország megkezdte békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahba, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával. Az orosz békefenntartók megbízatása öt évre szól, ami automatikusan további ötéves ciklusokra meghosszabbodhat, ha a felek hat hónappal a megállapodás lejárta előtt nem jelzik kilépési szándékukat.

Korábban Aliyev arról beszélt, hogy a tűzszünet ellenőrzését török és orosz békefenntartók közösen fogják ellátni. A török kontingens nagyságát nem közölte.

Cavusoglu kedden később sajtótájékoztatót tartott Ankarában vendégével Ruszlán Kazakbajev kirgiz külügyminiszterrel, amelyen Aliyev kijelentésével kapcsolatban azt mondta, hogy Ankara tárgyalásokat folytat a fegyvernyugvás ellenőrzésének körülményeiről.

A török diplomácia vezetője az egyezményt illetően egyúttal rámutatott: "Nagy siker, győzelem ez Azerbajdzsán számára. 30 éve megszállt területek kerülnek vissza Bakuhoz. Hegyi Karabah mellett hét környező régió állt örmény megszállás alatt. A terepen elért eredményeknek is köszönhetően most rövid időn belül mind a hét régió Azerbajdzsánhoz kerül."

Törökországot szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!