Hegyi-Karabah - Az EU további 4,5 millió eurós humanitárius segítséget nyújt

Külföld, 2023.09.26

A múlt héten bejelentett 500 ezer euró felett az Európai Unió 4,5 millió euró értében további humanitárius segélyt nyújt a hegyi-karabahi lakosságnak, a régióban fellépő élelmiszerhiány kezelésére és az alapvető szolgáltatások biztosítására - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közleményben kiemelték, az Örményország és Azerbajdzsán között múlt héten kiújult konfliktus elmérgesedése - az azt követően bejelentett tűzszüneti megállapodás ellenére - a helyi lakosság tömeges kivándorlását idézte elő Hegyi-Karabahból Örményországba. Eddig mintegy 13 500 menekült lépte át a határt.

Közölték: Hegyi-Karabah enklávéban jelentős élelmiszerhiány lépett fel, nincs áramszolgáltatás, az emberek többsége nem jut ivóvízhez.

Az EU összesen ötmillió eurós humanitárius finanszírozása segíteni fogja az Örményországba menekülteket, valamint a Hegyi-Karabahban maradtakat egyaránt. Az élelmiszert és egészségügyi felszereléseket tartalmazó segélyt a Nemzetközi Vöröskereszt közreműködésével juttatják el a mintegy 60 ezer érintetthez. Az EU emellett humanitárius területen tevékenykedő szakértőt is küld a régióba, aki a helyszínen szolgálatot teljesítő partnerekkel együttműködve segíti majd az uniós támogatás hatékonyságát - tájékoztattak.

Az EU a hegyi-karabahi konfliktus 2020-as eszkalációja óta - a kedden bejelentett finanszírozással együtt - már több mint 25,8 millió euróval támogatta az örményországi és azerbajdzsáni humanitárius műveleteket - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az Európai Tanács hétfői közlése szerint az Európai Unió meghívására kedden Brüsszelben tárgyalnak Azerbajdzsán és Örményország képviselői. A tárgyalásokat Simon Mordue, az Európai Tanács elnökének diplomáciai főtanácsadója vezeti, azeri és örmény részről, valamint Franciaország és Németország részéről pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadók vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!