Hegyi-Karabah - Kreml: a fő feladat a civilek biztonságának szavatolása és a tárgyalásos rendezés

Külföld, 2023.09.19

A Hegyi-Karabah miatt kiéleződött örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és kezdjenek tárgyalásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának - az örmény lakosságnak - a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk. Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra" - mondta.

A moszkvai katonai tárca kedd este közölte, hogy az orosz békefenntartó erők 469 embert, köztük 185 gyereket menekítettek ki Hegyi-Karabah veszélyes övezeteiből, kilenc sebesültet pedig, köztük négy gyereket orvosi ellátásban részesítettek. A békefenntartó erők parancsnoksága a szemben álló feleket a tűz beszüntetésre szólította fel.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen "érdemi alapja" a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás, amelyeknek tető alá hozásában döntő szerepe volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

"Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez" - mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről. Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta "terrorellenes hadműveletéről" az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Zaharova kedden a hadműveletek leállítására szólított fel, valamint arra, hogy a felek tegyenek lépéseket a válság rendezésére a háromoldalú megállapodással összhangban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!