TV műsor

Hegyi-Karabah - Kreml: biztatás helyet vissza kell téríteni a szemben álló feleket a tárgyaláshoz

Külföld, 2020.09.29

Olajat öntenek a tűzre, akik Azerbajdzsán vagy Örményország lehetséges katonai támogatását ígérik, ahelyett, hogy a Hegyi-Karabah miatt szemben álló feleket inkább a békés rendezéshez való visszatérésről győznék meg - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

"Felszólítunk minden országot, különösen az olyan partnerországokat, mint Törökország, tegyenek meg mindent a felek meggyőzése érdekében, hogy szüntessék be a harci tevékenységet, és térjenek vissza ennek az idült konfliktusnak a békés, politikai és diplomáciai eszközökkel való rendezéséhez" - mondta Peszkov.

Közölte, hogy Moszkva különböző szinten folyamatos kapcsolatban áll Jerevánnal, Bakuval és Ankarával. Mint mondta, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belüli partnereivel közösen kíván fellépni a rendezés ügyében.

A szóvivő szerint az EBESZ-nek a karabahi konfliktus rendezésén dolgozó minszki csoportja társelnökeinek felelősségteljes, a kalandorságtól mentes álláspontra kell helyezkedniük, "mert csak ez nyújthat lehetőséget Moszkva számára, hogy valóban hatékonyan ajánlja fel közvetítői szerepét".

A csoport társelnökei Oroszország mellett az Egyesült Államok és Franciaország.

Viktor Bijagov, Örményország állandó képviselője a moszkvai székhelyű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezeténél (ODKB) az állandó tanács keddi ülésén kijelentette: "A konfliktus földrajzi kiterjedése közvetlen fenyegetést hozhat létre Örményország biztonsága, területi épsége és szuverenitása számára".

"Ebben az esetben működésbe hozzuk a külső agresszió elleni fellépéshez szükséges katonai és politikai mechanizmusokat" - idézte a jereváni diplomáciai tárca Bijagov felszólalását.

Peszkov azt mondta, hogy Putyin és Szooronbaj Zseenbekov kirgiz elnök hétfői, Szocsiban lezajlott tárgyalásainak nem volt tárgya az Örményországnak az ODKB-n keresztül történő segítségnyújtás.

A katonai szövetségnek Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a tagja.

Polad Bülbüloglu, Azerbajdzsán moszkvai nagykövete a Komszomolszkaja Pravda című napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy nem folynak béketárgyalások Hegyi-Karabah ügyében. Elmondta, hogy Baku szempontjából jelenleg nem háború, hanem a "megszállt területek felszabadítása" zajlik, mert Örményoroszág Azerbajdzsán területének egyötödét tartja elfoglalva.

A misszióvezető kijelentette, hogy Baku azzal a feltétellel állítja le a támadást, ha az örmény csapatokat "maradéktalanul és feltétel nélkül" kivonják Hegyi-Karabahból. A távozás kényszere szerinte nem vonatkozik a békés lakosságra.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

A békés rendezésről 1992 óta folynak tárgyalások az EBESZ minszki csoportjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!