Hegyi-Karabah - Pompeo reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől

Külföld, 2020.10.15

Reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy helyi amerikai rádiónak adott interjújában csütörtökön.

A déli Georgia állam rádióműsorában Pompeo nem pontosította, hogy kijelentése vajon azt jelenti-e, hogy az amerikai kormányzat Örményországot támogatja Azerbajdzsánnal szemben a Hegyi-Karabahban szeptember végén feléledt konfliktusban.

Az amerikai diplomácia irányítója békés tárgyalásokra és a tűzszünet betartására szólította fel a konfliktusban érintett feleket. Ugyanakkor kívánatosnak mondta, hogy "külföldi szereplők" ne avatkozzanak be a konfliktusba, mert ezzel - mint fogalmazott - csak "növelnék a zűrzavart".

Pompeo szerdán, Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján nem szólt részletesen e konfliktusról, de negatívan értékelte Törökország szerepvállalását.

Az amerikai kormányzat mindeddig diplomáciai megoldást és tűzszünetet szorgalmazott Hegyi-Karabah ügyében.

Az Egyesült Államok a héten száztonnányi segélyt is küldött Örményországnak, de a repülőgép szerdán még nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén. Az amerikaiak egyelőre keresik a kerülő útvonalat, amely várhatóan Grúzián keresztül vezet majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!