Hegyi-Karabah - Putyin a békefenntartásról és a segítségnyújtásról tárgyalt Pasinjánnal és Aliyevvel

Külföld, 2020.11.24

A hegyi-karabahi orosz békefenntartó erők tevékenységéről, valamint a térségbeli humanitárius segélyezésről és gazdasági együttműködésről tárgyalt az elmúlt két nap során Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel és Ilham Aliyey azeri államfővel Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek a tájékoztatás szerint megvitatták a hegyi-karabahi rendezésről szóló november 9-i megállapodások végrehajtását, valamint megvonták az orosz kormánydelegáció pénteki bakui és jereváni látogatásának mérlegét is.

Putyin a Kremlben, az orosz fővárosba akkreditált új nagykövetek megbízólevelének átadó ünnepségén hangsúlyozta: bízik benne, hogy a nemzetközi szervezetek a továbbiakban részt vesznek majd a hegyi-karabahi rendezési folyamatban. Beszámolója szerint a helyzet egészében véve stabilizálódik, és megkezdte tevékenységét az orosz humanitárius reagálási központ, amely a háború sújtotta területek lakóinak megsegítésével, az infrastruktúra helyreállításával, a békés élet feltételeinek megteremtésével foglalkozik.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a fegyvernyugvás kezdete óta 1895 menekült tért vissza Örményországból Hegyi-Karabahba, és hogy több mint 13 ezer helyi lakos költözött vissza korábbi lakóhelyére az orosz békefenntartók segítségével.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Putyin Peter Maurernek, a Nemzetközi Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) elnökének múlt heti moszkvai látogatásakor támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy Oroszország a nemzetközi szervezetnek fizetett, 2 millió eurós éves önkéntes felajánlását fizesse be közvetlenül az ICRC hegyi-karabahi tevékenységének támogatására. Lavrov közölre, hogy a terület helyreállításának ügyében Moszkva több tucat nemzetközi intézménnyel, mindenekelőtt az ENSZ szakosított szerveivel működik együtt.

Az orosz diplomáciai tárca kedden közölte, hogy Lavrov a hegyi-karabahi helyzetről telefonos megbeszélést folytatott Mohammad Dzsavád Zaríf iráni és Ajman asz-Szafadi jordániai külügyminiszterrel.

Lavrov és Zaríf egyúttal reményét fejezte ki, hogy az iráni atomprogramról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodás összes részes állama mihamarabb visszatér a szerződésben foglalt kötelezettségeinek teljesítéséhez. A felek eszmecserét folytattak egy sor más regionális konfliktusról is.

A két miniszter az eredeti tervek szerint hétfőn személyesen találkozott volna, de Irán az összes miniszter jelenlétét megkövetelő költségvetési tárgyalásokra hivatkozva az időpont későbbre halasztását kérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!