TV műsor

Hegyi-Karabah - Putyin: a szemben álló feleknek tűzszünetet kell hirdetniük

Külföld, 2020.09.29

A Hegyi-Karabahért folyó fegyveres konfliktusban szemben álló feleknek tűzszünetet kell hirdetniük, és lépéseket kell tenniük a feszültségmentesítés érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin komoly aggodalmának adott hangot a folytatódó harci cselekmények miatt.

A harcok vasárnap robbantak ki Azerbajdzsán és Örményország között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért. Azóta Pasinján másodszor hívta fel az orosz elnököt, de arról nem érkezett híradás, hogy Putyin Ilham Aliyev azeri államfővel is beszélt volna.

Kedd esti jereváni közlés szerint Pasinján lemondta annak az örmény küldöttségnek az oroszországi látogatását, amely a kétoldalú kormányközi haditechnikai együttműködési bizottság ülésén vett volna részt.

A konfliktussal kapcsolatban Moszkva külügyminiszteri szinten az elmúlt három nap folyamán Jereván mellett Bakuval és Ankarával is felvette a kapcsolatot. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!