Hegyi-Karabah - Uniós szóvivő: részletekre van szükség a hegyi-karabahi örmények jövőjével kapcsolatos azeri elképzelésekről

Külföld, 2023.09.26

Baku részéről átláthatóságra és további részletekre van szükség a hegyi-karabahi örmények azerbajdzsáni jövőjével kapcsolatos elképzelésekről - jelentette ki az uniós tagországokat tömörítő Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szóvivője kedden.

A brüsszeli közleményben emlékeztettek: az Európai Tanács meghívására kedden Brüsszelben tárgyaltak Azerbajdzsán és Örményország képviselői. A tárgyalásokat Simon Mordue, az Európai Tanács elnökének diplomáciai főtanácsadója vezette, azeri és örmény részről, valamint Franciaország és Németország részéről pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadók vettek részt.

A szóvivő közleményében elmonda, a találkozó alkalmával Azerbajdzsán képviselője felvázolta Baku azon terveit, miként kíván humanitárius segítséget és biztonságot nyújtani a Hegyi-Karabahban élő örmény lakosságnak. Kijelentette: a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban átláthatóságra, a nemzetközi humanitárius és emberi jogi szereplők számára pedig hozzáférésre van szükség, illetve Baku részéről további részletekre a hegyi-karabahi örmények azerbajdzsáni jövőjével kapcsolatos elképzelésekről. Az EU továbbra is segítséget nyújt a hegyi-karabahi örményeknek - szögezte le.

A tájékoztatás szerint Örményország és Azerbajdzsán képviselői a brüsszeli tanácskozás keretében megegyeztek egy következő találkozóról, amelyen tárgyalásokat folytatnak majd a békefolyamat lehetséges konkrét lépéseiről, például a határok kijelöléséről, a biztonság szavatolásáról, illetve humanitárius kérdésekről.

"Konkrét cselekvésre és határozott kompromisszumos megoldásokra van szükség a normalizációs folyamat minden szakaszában" - jelentette ki.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a brüsszeli találkozó lehetővé tette a résztvevők közötti intenzív eszmecserét egy újabb tárgyalás megtartásáról az Európai Politikai Közösség (EPC) október 5-én, Granadában tervezett harmadik csúcstalálkozója keretében. A jelenlévők egyetértettek abban, Örményország és Azerbajdzsán közös érdeke, hogy az esetleges granadai találkozót a normalizációs erőfeszítések folytatására használják fel - közölte.

Az EU úgy véli, a tervezett granadai találkozót Jerevánnak és Bakunak is fel kell használnia arra, hogy nyilvánosan megerősítse egymás területi integritása és szuverenitása iránti elkötelezettségét a korábban Prágában és Brüsszelben kötött megállapodásokkal összhangban - tette hozzá közleményében az Európai Tanács elnökének szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!