Herbert Kickl frakcióvezetőt jelölte az Osztrák Szabadságpárt vezetősége a pártelnöki tisztségre

Külföld, 2021.06.07

Herbert Kickl frakcióvezetőt, volt belügyminisztert jelölte az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöksége a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztségre hétfőn Bécsben.

Az FPÖ elnöksége egyhangúlag döntött Kickl jelölése mellett - közölte Michael Schnedlitz, a párt főtitkára. A jelöltet formálisan a párt rendkívüli kongresszusán a küldötteknek kell majd megválasztaniuk, a kongresszust június 19-ére hívtak össze.

Herbert Kickl 25 éves politikai múlttal rendelkezika, de hosszú évekig csak mint a korábbi pártvezérek, Jörg Haider és később Heinz-Christian Strache beszédíróját tartották számon.

Rövid ideig tartó,a korábbi néppárti - szabadságpárti koalícióban betöltött belügyminisztersége alatt és azt követően az utóbbi években párton belül és a lakosság körében is jelentős támogatottságot szerzett. Jó képességekkel rendelkező, de megosztó személyiségnek tartják, aki rendkívüli szónoki képességekkel rendelkezik, és - ellentétben elődjével - inkább a párt keményvonalas szárnyához tartozik inkább.

Norbert Hofer, aki Heinz-Christian Strache 2019-es Ibiza-botránya után lett az FPÖ elnöke, június 1-én mondott le a pártelnöki pozícióról, nem utolsó sorban a Kickl és közte kialakult ellentét miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!