Hétfő éjfélig le kell adniuk országos listáikat a parlamenti választásokon induló pártoknak Ausztriában

Külföld, 2019.08.12

Legkésőbb hétfő éjfélig adhatják le a szeptember 29-i parlamenti választásokon induló pártok a szövetségi pártlistákat Ausztriában.

A parlamenti pártok és a Zöldek már benyújtották listáikat a választási hivatalban, és két kisebb párt is bejelentette, hogy listát állított, és a megjelölt határidőig beadja.

Ausztriában a pártok helyi, tartományi, illetve szövetségi szinten külön listákat állítanak. A szövetségi parlamentben 183 mandátumot osztanak szét, ezeket szintén három szinten ítélik oda: a 39 helyi választókerületben, a kilenc tartományban, illetve szövetségi szinten. A helyi választókörzetekben és a tartományi szinten induló jelöltek listájának beadási határideje augusztus 2. volt.

A választási szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a képviselőjelöltek neve egyszerre több, a helyi, a tartományi és a szövetségi listán is szerepeljen; így nagyobb esélyük van arra, hogy bejussanak a parlamentbe: hogyha például pártjuk nem szerez mandátumot a helyi választókörzetben, az ott leadott, fel nem használt szavazatok tartományi szintre kerülnek; a tartományi szinten kiosztatlan mandátumokkal pedig szövetségi szinten foglalkoznak, ha a párt elérte a szavazatok legalább négy százalékát.

A legutóbbi, 2017 októberében megtartott parlamenti választásokon a 20 százaléknál jobb eredményt elért pártok szövetségi listán szereplő jelöltjei átlagosan hét-kilenc mandátumhoz jutottak. Így az Osztrák Néppárt (ÖVP) összesen 62 mandátumot szerzett, abból nyolcat a szövetségi listán szereplő jelöltek között osztottak szét. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 51 megszerzett mandátumából kilencet kaptak a szövetségi listán szereplő jelöltek.

A szövetségi lista legelső helyén szerepel az adott párt csúcsjelöltje. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) listáján Sebastian Kurz volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listáján Pamela Rendi-Wagner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáján Norbert Hofer a listavezető. A NEOS - Új Ausztria és Liberális Fórum - Beate Meinl-Reisingert, a Zöldek Werner Köglert, a MOST (JETZT) nevű párt pedig Peter Pilzet jelölte meg listavezetőnek.

A parlamenti választásokat szeptember 29-én tartják Ausztriában. A szavazólapon nyolc párt neve szerepel majd: az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a NEOS, a MOST (JETZT), a Zöldek, az Osztrák Kommunista Párt és a Változás (Wandel).

Helyi szinten más pártok jelöltjei is indulhatnak. A bécsi választópolgárok például az Osztrák Sörpártra (Bierpartei Österreich) is szavazhatnak majd.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy ismeretlenek éjszaka gyújtogattak az FPÖ alsó-ausztriai tartományi központjában, St. Pölten városában. Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: a tettesek után körözést indítottak. A pártközpont raktárában tomboló tüzet hajnali két órakor észlelte egy taxisofőr, és riasztotta a tűzoltókat, akik a helyszínre kiérkezve gyorsan el tudták oltani a lángokat.

Az FPÖ egyik szóvivője szerint a térfigyelő kamerák felvételein négy eltakart arcú személyt lehetett látni, ahogy betörik az ablakot és tüzet raknak. Christian Hafenecker pártfőtitkár "baloldali szélsőségesek kvartettjének" nevezte az elkövetőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!