Hétfőtől tízéves gyerekek is használhatják az elektronikus beléptető kapukat Nagy-Britanniában

Külföld, 2023.07.22

Hétfőtől a 10-11 éves gyerekek is használhatják az elektronikus beléptető kapukat az ilyen eszközökkel felszerelt brit repülőtereken és vasúti határállomásokon.

A brit belügyminisztérium szombati bejelentése szerint a döntés a londoni Gatwick, Stansted és Heathrow repülőtereken tavasszal elvégzett próbaüzemelések sikere nyomán született.

Ezeket a kapukat a jelenlegi szabályozás alapján azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket - bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok.

A brit belügyminisztérium szombaton ismertetett döntése alapján az elektronikus beléptetők használatára jogosultak alsó korhatára július 24-től, hétfőtől - a brit általános és középiskolák nyári szünetének kezdetétől - két évvel csökken, így a 10-11 éves beutazók is használhatják az e-kapukat (eGates).

A belügyi tárca közölte: várakozása szerint már az idén több mint 400 ezer 10-11 éves gyerek használja majd az elektronikus kapukat.

Felmérések szerint a Nagy-Britanniába érkező utasok 60-80 százaléka ezeket a beléptető rendszereket veszi igénybe.

Jelenleg Heathrow, Gatwick, Stansted, London City, Luton, Birmingham, Bristol, Cardiff, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Manchester és Newcastle repülőterén, illetve a Eurostar nemzetközi szuperexpresszek kihelyezett brüsszeli és párizsi brit határellenőrző pontjain működik összesen 293 elektronikus útlevélellenőrző kapu.

A szombati belügyminisztériumi tájékoztatás szerint a nemzetközi utasforgalom Nagy-Britanniában az idén várhatóan ismét eléri, sőt egyes légikikötőkben meghaladhatja a 2019-ben - vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben - mért szintet.

Ennek alapján a tárca azzal számol, hogy a következő hónapokban 34 millió beutazó érkezik légi úton Nagy-Britanniába.

A minisztérium idézi a legnagyobb brit közvélemény- és piackutató csoport, a YouGov friss felmérését, amely szerint a brit lakosság 42 százaléka tervez külföldi nyaralást az idén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!