Heves szélviharok és esők pusztítanak Dél-Kínában, többen meghaltak

Külföld, 2024.04.03

Heves szélviharok és esők, helyenként jégesők tombolnak a dél-kínai Csianghszi tartományban, az ítéletidőben hét ember meghalt és több ezer lakás megrongálódott - jelentette a CCTV kínai állami televízió szerdán a tartományi katasztrófavédelemre hivatkozva.

A szélsőséges időjárás vasárnap kezdődött, kilenc várost, köztük Nancsangot és Csiucsiangot sújtotta leginkább, 54 megyében 93 ezer embert érintett - közölte Csianghszi tartomány árvízvédelmi központja.

A hatóságok szerdán közölték, hogy a tartományban eddig hét ember halt meg, médiajelentések szerint közülük hárman úgy vesztették életüket, hogy a széllökések ablakkal együtt kiszakították őket magasan lévő lakásukból. A hatóságok még vizsgálják, ez hogyan volt lehetséges, de egy épület 20. emeleti lakói közül az egyik szerint családtagjainak is kapaszkodniuk kellett a lakásban az erős szél miatt.

A golflabda méretű jégesővel kísért hatalmas esők és szélviharok az elmúlt több mint egy évtized legpusztítóbb viharai, a helyi hatóságok szerint körülbelül 150 millió jüan (7,2 milliárd forint) gazdasági kárt okoztak.

A kínai meteorológiai intézet heves, a helyi skálán a 12-es fokozatot is elérő szélviharokra adott ki figyelmeztetést, ez első kategóriájú tájfunnak felel meg.

Az ilyen erősségű szelek gyakoriak Kínában és Kelet-Ázsia más részein, de ritkán fordulnak elő a szárazföldön, például a tengerparttal nem rendelkező Csianghszi tartományban. 2013 óta ez az első narancssárga, legsúlyosabb figyelmeztetés szélsőséges időjárásra a térségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!