Hidvéghi Balázs: Magyarország ismét kész ellátni az EU soros elnökségét

Külföld, 2023.06.08

Magyarország tizenkét éve már ellátta az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt, mindenki elégedett volt a munkánkkal, és készek vagyunk ismét ellátni az elnökséget 2024 második felében - mondta az Info TV francia hírtelevízió vitaműsorában Hidvéghi Balázs.

A Fidesz európai uniós parlamenti képviselője csütörtökön arra reagált, hogy több európai parlamenti képviselő és miniszter "antidemokratikus elhajlások" miatt kétségbe vonta Magyarország képességét az elnökség menedzselésére.

Hidvéghi Balázs a Magyarország által az uniós elnökség idején elsődlegesnek tekintett kérdések között fontosnak nevezte a hagyományos értékek, így a család és a házasság védelmét. Az illiberális demokráciával kapcsolatban kifejtette, hogy "a liberalizmus ma Európában inkább baloldaliság, a multikulturalizmus előtérbe helyezése a hagyományos, nemzeti kultúrával szemben, az LGBT-ideológia erőltetése a család és a házasság hagyományos fogalmával szemben. Valójában ez támadás a hagyományos értékekkel szemben. Az Európai Parlament, a brüsszeli szervek nem fogadják el a más, a konzervatívabb értékeket. Mindenki kizárólagosan ezt gondolja, hogy ez az a baloldali liberális demokrácia az elfogadható" - mondta. Ezzel szemben a képviselő az EU sokszínűségét, egymás tiszteletben tartását szorgalmazta, és elítélte a kettős mércét, amely gyengíti Európát.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos magyar véleményt firtató műsorvezetői kérdésre válaszolva Hidvéghi Balázs leszögezte: "számos akalommal egyértelműen elítéltük az agressziót, a miniszterelnök és az államfő egyaránt. Ebben nincsen vita, vannak bizonyos bírálataink egyes gazdasági szankciókkal kapcsolatban, elősorban az energia területén. Egyelőre nagyban függünk az orosz energiától, a gáztól és a kőolajtól, és nem csak Magyarország, hanem inkább az egész térség. Néhány szankció nem volt helyénvaló, és kifogásaink vannak az Ukrajna nyugati részében, a magyar határ túloldalán, Kárpátalján élő magyar kisebbséggel való bánásmóddal kapcsolatosan is. Itt elnyomják a kisebbségeket, és szívesen látnánk ezen a téren változásokat az ukrán kormány részéről. Ha Ukrajna integrálódni akar Európába és együtt akar velünk működni, néhány európai feltételt és értéket integrálnia kell."

Emmanuel Macron francia elnöknek a háborúval kapcsolatban a minap Pozsonyban kifejtett álláspontja kapcsán Hidvéghi Balázs rámutatott: "az EU és NATO nem áll háborúban Oroszországgal. (.) Támogatjuk Ukrajnát, elítéljük ezt az atrocitást, de mi magyarok békét szeretnénk. Márpedig nagyon nehéz békét teremteni, a háború közben elkezdeni a tárgyalásokat. Ez háború, ez agresszió a független, szuverén Ukrajna ellen, de szerintem veszélyes arról beszélni, mintha már mi is háborúban lennénk. Békét kell teremteni, és ez nagyon nehéz" - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!