TV műsor

Hidvéghi: továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából

Külföld, 2020.10.21

Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából - jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a belga fővárosban.

A politikus a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vitával kapcsolatban azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg.

Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön - közölte.

Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus.

"Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat" - emelte ki.

Hozzátette továbbá, hogy 2006. őszi magyarországi tiltakozások folyamán Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök békés tüntetők ellen vezényelte ki a rendőrséget, amelynek során volt, aki szeme világát vesztette el a hatósági erőszak következtében.

Ezek a túlkapások egy vitát sem érdemeltek meg az uniós parlamentben - emelte ki.

Mint mondta, a jogállamiságot politikai fegyverként használja az EU, és önkényes mércét használ azon országokkal szemben, amelyekkel értékrendbeli vitában áll.

Kifejezte azon véleményét is, hogy "az EP-nek nem haszontalan vitákat kellene napirendjére vennie, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről és a gazdasági helyreállításról kellene tárgyalnia.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarországon a zsidó közösségek biztonságban élnek, ellentétben Michael Roth német államtitkár állításaival, aki a közelmúltban antiszemita vádakat fogalmazott meg Magyarországgal szemben.

"Nálunk a közrend erős, és határainkat megvédjük az illegális migránsoktól, akik jelentősen hozzájárulnak az antiszemitizmus erősödéséhez Európában" - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!