Hollandia újabb három harci repülőgépet küldött a romániai F-16-os kiképzőközpontba

Külföld, 2024.04.17

Hollandia újabb három F-16-os harci repülőgépet küldött szerdán a romániai 86-os Borcea légitámaszpontra, ahol tavaly ősszel létrehozták - a NATO-tagálamok és az ukrán hadsereg pilótáit is felkészítő - Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC).

A holland légierő által a kiképzőközpont rendelkezésére bocsátott három vadászgép átadására Kajsa Ollongren holland és Angel Tilvar román védelmi miniszter is megérkezett a Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó festesti-i Duna-hídja közelében található bázisra. A két tárcavezető, illetve Vlad Gheorghita román vezérkari főnök demonstratív repülésen is részt vett az újonnan érkezett, kétüléses (kiképző) F-16-osok fedélzetén.

A román védelmi tárca közlése szerint az Európai F-16-os Kiképzőközpont elősegíti a szövetségesek közötti fokozott interoperabilitást. Ugyanakkor hozzájárul a közös műveleti normák kialakításához és az Észak-atlanti Szövetség képességének megerősítéséhez, hogy megbirkózzanak a fekete-tengeri régió és Kelet-Európa összetett kihívásaival.

A romániai kiképzőközpontba tavaly novemberben érkezett meg az első öt holland F-16-os harci repülő, amelyeket akkor is személyesen adott át a holland védelmi miniszter. Az F-16-osokat gyártó amerikai Lockheed Martin oktatókkal és karbantartó személyzettel vesz részt a pilótaképzésben. Románia és más NATO-tagállamok katonái mellett a romániai támaszponton képezik ki azokat az ukrán pilótákat is, akik az európai államok által Ukrajnának adományozott F-16-os harci gépekkel fognak repülni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!