Holokauszt-emléknap - EP-elnök: az Európai Parlament nem a közömbösség helye

Külföld, 2024.01.25

Sokak cinkos hallgatása tette lehetővé, hogy a nácik borzalmakat kövessenek el, azonban az Európai Parlament "nem a közömbösség helye, felszólalunk a holokauszttagadók, az összeesküvés-elméletek és az erőszak ellen, amelyek szándékosan célba veszik közösségeink tagjait" - hangsúlyozta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából csütörtökön Brüsszelben tartott beszédében.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 79.évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola emlékeztetett: az utat, amely Auschwitzhoz és a holokauszthoz vezetett, nemzedékekkel korábban kezdték kikövezni bűnbakképzés, megfélemlítés és dehumanizáció alkalmazásával, és több évtizedes erőfeszítések ellenére Európában még mindig sokat kell tenni a diszkrimináció elleni küzdelem érdekében.

Mint mondta, az Európai Unió milliók életét változtatta meg: "Leromboltuk a korlátokat, és közös értékekkel helyettesítettük őket. Elértük a szabadságot, biztosítottuk a jólétet. Azonban továbbra is emlékeznünk kell Európa történelmére, a borzalmakra, és meg kell becsülnünk az ezek leküzdésében elért eredményeket, hogy megértsük, honnan jöttünk" - mutatott rá.

Irene Shashar, a varsói gettó egyik túlélője is felszólalt az ünnepélyes plenáris ülésen. Az október 7-én Izrael ellen elkövetett palesztin terrortámadásokról szólva felhívta a figyelmet: "az antiszemitizmus újjáéledése azt jelenti, hogy a múlt gyűlölete még mindig velünk van, a zsidók továbbra sem érzik magukat biztonságban Európában".

"A holokauszt után ennek elfogadhatatlannak kellene lennie. A soha többének valóban azt kellene jelentenie, hogy soha többé" - jelentette ki.

Hangoztatta: Európa képes volt a második világháború után félretenni a régi gyűlöletet, és összefogni. "Az én álmom, hogy a gyermekeim, minden gyermek egy békés Közel-Keleten éljen, amely mentes a gyűlölettől, különösen irántunk, zsidók iránt" - tette hozzá.

Beszédét azzal zárta, hogy míg ő túlélte Hitlert, unokáinak most a túlélésükért kell küzdeniük. "Arra kérem az Európai Parlamentet, hogy segítsenek valóra váltani az álmomat. Önökkel együtt véget vethetünk az antiszemitizmusnak, és elérhetjük a tartós békét" - jelentette ki.

Az auschwitzi haláltábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!