TV műsor

Holokauszt-emléknap - Osztrák házelnök: "hatmillió okunk van az emlékezésre"

Külföld, 2021.01.27

"Hatmillió okunk van az emlékezésre" - jelentette ki az osztrák törvényhozás alsóházának elnöke szerdán, az auschwitzi náci haláltábor felszabadításának 76. évfordulóján, a holkauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

"Tartozunk a meggyilkolt zsidóknak azzal, hogy megőrizzük az emléküket. Hatmillió okunk van az emlékezésre" - mondta a parlamentben tartott és az ORF2 közszolgálati televízióban sugárzott pódiumbeszélgetésen Wolfgang Sobotka, akinek a nagyapja köztudottan maga is náci volt.

"A zsidó élet, kultúra és történelem része az osztrák identitásnak. A vallási élet mellett a zsidó emberek mindig is jelentősen hozzájárultak a kultúrához, a tudományhoz és a társadalom minden területén letették a névjegyüket. Láthatóbbá, látványosabbá kellene tennünk a zsidó életet, hogy megszüntessük a velük kapcsolatos +érintkezési félelmeket+" - vélekedett Sobotka.

A pódiumbeszélgetésen részt vett még Elie Rosen, a grazi zsidó hitközség vezetője, Barbara Stelzl-Marx történész és Jennifer Teege írónő, a koncentrációs táborok hírhedt "mészárosának", Amon Göth-nek az unokája.

Ezen túlmenően az osztrák parlament is közreműködője a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO "Emlékezünk" elnevezésű digitális kampányának, amelyet ötödszörre rendeznek meg, és legfőbb célja az emlékezés mellett, hogy világszerte tudatosítsa a 70 éve történ eseményeket, szót emeljen az áldozatok nevében, és figyelmeztessen a politikában és a társadalmakban folyó veszélyes fejlődési folyamatokra.

A holokauszt-emléknaphoz kapcsolódóan az osztrák parlament bejáratának homlokzatára január 29-éig a "#WeRemember" feliratot vetítik ki.

Sebastian Kurz kancellár a Facebook-oldalán emlékezett meg a holokauszt-emléknapról: "...történelmi felelősségünk, hogy ezek a szörnyű atrocitások ne kerüljenek feledésbe, és soha többé ne ismétlődjenek meg" - írta a kormányfő.

Alexander Van der Bellen államfő szintén a Facebook-oldalán emlékezett egy fotóval, amelyen egy "We Remember" táblát tart a kezében, és a melyhez ezt írta: "Az áldozatok emlékezete azt parancsolja, hogy határozottan és kompromisszum nélkül szálljunk szembe a jelenkori rasszizmus és antiszemitizmus bármilyen csírájával".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!