Holtan találtak egy volt brit tengerészgyalogost, akit Hongkong javára végzett kémkedéssel vádoltak

Külföld, 2024.05.21

Holtan találtak Angliában egy volt brit tengerészgyalogost, akit Hongkong javára végzett kémkedéssel vádoltak.

A területileg illetékes rendőrkapitányság - Thames Valley Police - kedd esti tájékoztatása szerint a 37 éves Matthew Trickett holttestét a Londontól nyugatra fekvő Maidenhead város egyik parkjában találták meg még vasárnap délután, és formális azonosítási eljárás során állapították meg keddre az elhunyt kilétét.

A beszámoló szerint a hatóságok egyelőre magyarázat nélküli halálesetként kezelik az ügyet, amelynek kivizsgálása folyamatban van.

A rendőrség tájékoztatása szerint Matthew Trickett, aki Maidenheadben lakott, a bírósági eljárás kezdetéig óvadék ellenében volt szabadlábon. Ennek feltételei közé tartozott, hogy rendszeres időközönként meg kellett jelennie a helyi rendőrőrsön, és e kötelezettségének halála előtt eleget is tett.

A Scotland Yard múlt hétfőn jelentette be, hogy a brit nemzetbiztonsági törvény alapján vádat emeltek három ember ellen külföldi hírszerző szolgálatnak nyújtott segítség címén.

A vádlottak a hatósági gyanú szerint a kínai irányítású hongkongi hírszerzésnek dolgoztak.

A Scotland Yard múlt heti ismertetése szerint a vizsgálatot a londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága irányította.

A vádlottak egyike volt a most holtan talált Matthew Trickett, aki a londoni belügyminisztérium bevándorlási részlegén dolgozott, és korábban hat évig a brit királyi tengerészgyalogság katonája volt.

A vád szerint Trickett Nagy-Britanniában tevékenykedő hongkongi ellenzéki aktivistákról gyűjtött információkat.

Az ügyben ugyancsak vádat emeltek a brit határrendészet egyik tisztviselője, valamint egy volt hongkongi rendőr ellen, aki az utóbbi időben hongkongi kereskedelmi képviseleti tevékenységet végzett Londonban.

A brit külügyminisztérium a minap bekérette Kína londoni nagykövetét, akivel a hivatalos tájékoztatás szerint "határozott hangvételű" nyilatkozatban közölték, hogy elfogadhatatlan a Kína által Nagy-Britanniával szemben tanúsított magatartás, beleértve a kibertámadásokat és a kémhálózati tevékenységet.

Kína londoni nagykövetsége ugyanaznap szintén igen kemény hangú hivatalos nyilatkozatban minősítette megalapozatlannak és rágalmazónak a kínai kiber- és kémtevékenységről megfogalmazott brit vádakat.

A diplomáciai képviselet szerint Cseng Cö-kuang nagykövet a londoni külügyminisztériumban tartott találkozón határozottan felszólította a brit kormányt arra, hogy hagyjon fel Kína-ellenes politikai manővereivel, térjen le a kínai-brit kapcsolatokat fenyegető "veszélyes ösvényről", és "ne terjesszen további hazugságokat az úgynevezett kínai fenyegetésről".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!