Hongkongba látogatott a kínai hazafias katolikus egyház vezetője ebben a tisztségben először

Külföld, 2023.11.14

Kína államilag támogatott katolikus egyházának feje elsőként a történelem során ebben a tisztségben Hongkongba látogatott kedden a város Vatikán által kinevezett katolikus bíborosának meghívására.

Joseph Li, aki az állam által ellenőrzött, úgynevezett hazafias katolikus egyház érseke, kedden délelőtt a Szeplőtelen Fogantatás-katedrálisába látogatott - közölte az RTHK hongkongi közszolgálati csatorna.

Li ötnapos útjának előzménye, hogy a város nemrég beiktatott bíborosa, Stephen Chow áprilisban Pekingben tett látogatást, amely az első ilyen út volt az egykori brit gyarmat Kínához való 1997-es visszakerülése óta.

Chow pekingi látogatásán hívta meg Lit Hongkongba, ami szakértők szerint szimbolikus gesztus volt, erősítheti a Kína és a Vatikán közötti törékeny viszonyt.

Chow a hónap elején a helyi médiának nyilatkozva a látogatás jelentőségéről azt mondta: Li látogatása a Vatikán és Kína közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálja majd.

A hongkongi egyházmegye azt közölte, hogy Li találkozni fog Chow-val, és látogatást tesz "különböző egyházmegyei hivatalokban, hogy elősegítsék a két egyházmegye közötti eszmecserét és párbeszédet".

A hongkongi római katolikus egyházmegye kiadványa szerint Li hétfőn részt vett egy esti imaórán egy hongkongi kápolnában, és ajándékokat cserélt Chow-val, valamint Li meglátogat oktatási intézményeket és a helyi Szentlélek Szemináriumot.

Hongkongot hagyományosan regionális katolikus központnak tekinti Peking is, miközben a hatalmon lévő Kínai Kommunista Párt ateista ideológiát képvisel.

A kínai katolikus püspökök kinevezése körül kialakult feszültségek elsimítása érdekében Peking és a Vatikán 2018-ban aláírt egy nem nyilvános megállapodást, amelyet később kétszer is módosítottak, de a megállapodás véglegesítése továbbra is bizonytalan, mert a Vatikán szerint Peking többször megszegte azt.

Ferenc pápa szeptemberben mongóliai útján külön üdvözletet küldött Kínának, és ebben megállapította, hogy a Vatikán és Kína kapcsolatai jól alakulnak, de még sokat kell tenni annak érdekében, hogy Peking megértse: a katolikus egyház nem tartozik semmilyen idegen hatalom fennhatósága alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!