Horvát alkotmánybíróság: az államfő nem lehet jelölt a parlamenti választásokon

Külföld, 2024.03.18

A horvát alkotmánybíróság hétfőn arra a következtetésre jutott, hogy Zoran Milanovic államfő ebben a minőségében nem lehet jelölt a parlamenti választásokon, és nem vehet részt egyetlen politikai párt tevékenységében sem - jelentette ki Miroslav Separovic, a horvát alkotmánybíróság elnöke hétfőn. Milanovic puccsnak nevezte az alkotmánybíróság döntését.

Az állásfoglalásra azután került sor, hogy Milanovic pénteken bejelentette: független miniszterelnök-jelöltként indul a Szociáldemokrata Párt (SDP) listáján az április 17-i parlamenti választásokon, és csak a választások befejeződése után mond le köztársasági elnöki tisztségéről.

Az alkotmánybíróság rámutatott: az államfő részvétele a választásokon bármilyen minőségben, pártlistán vagy függetlenként összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel és az elnöki hatáskörrel, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvével.

Amennyiben a köztársasági elnök indul a parlamenti választásokon, vagy miniszterelnök-jelöltként jelenik meg a nyilvánosság előtt, és bármilyen formában részt vesz a kampányban, lemondását haladéktalanul be kell nyújtania az alkotmánybíróság elnökének. A testület ez esetben a köztársasági elnöki feladatokat ideiglenesen a házelnökre ruházza át - hangsúlyozta Separovic.

Hozzátette: a kialakult alkotmányos és jogi helyzetet szem előtt tartva az alkotmánybíróság a parlamenti választások teljes folyamatát szigorú felügyelet alatt tartja. Ha megállapítja, hogy a választások résztvevői az alkotmánnyal vagy a törvénnyel ellentétes magatartást tanúsítanak, élni fog a Horvát Köztársaság alkotmánybíróságáról szóló alkotmánytörvény 89. cikkében foglalt jogkörével, és megsemmisítheti az összes vagy egyes választási eljárásokat és döntéseket - húzta alá.

Zoran Milanovic elnök Korcula szigetén nyilatkozott az újságíróknak, ahol hivatalos látogatáson volt.

"A kollégáimhoz és a polgárokhoz fordulok, akik végső soron megítélik ezt a puccsot, mert ez tiszta puccs, és ezt a választásokon kell megoldani" - mondta, majd felszólított mindenkit, hogy fogjanak össze a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ellen, és szavazzanak bármelyik másik pártra. "Ezek azok az idők, amikor életért vagy halálért küzdünk" - húzta alá.

Milanovic többek között "gengsztereknek" nevezte az alkotmánybíróság tagjait, akik - mint mondta - a HDZ szolgálatában állnak, és akikkel a választások után le fognak számolni.

"Végül úgyis miniszterelnök leszek, de ennek a bandának nem mondom meg, hogy milyen módon"- hangoztatta. Úgy vélte: az alkotmánybíróság válságba akarja sodorni az országot, ez "politikai erőszak".

Természetes, hogy a választások után nem saját magát bízta volna meg kormányalakítással, de eszében sincs most lemondani, hogy aztán átadja helyét a házelnöknek, aki HDZ-s, és maga is indul a választásokon listavezetőként - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!