Horvát lap: bírósági döntés várható a Zambiában gyerekkereskedelem gyanújával őrizetbe vett horvát állampolgárokról

Külföld, 2023.01.12

Csütörtökön dönt a zambiai Ndola bírósága arról, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet-e az a több mint egy hónapja előzetes letartóztatásban lévő nyolc horvát állampolgár, akik a Kongói Demokratikus Köztársaságból szerettek volna gyerekeket örökbe fogadni, az ottani hatóságok azonban gyerekkereskedelemmel gyanúsítják őket - közölte a Jutarnji List című horvát napilap.

A nyolc állampolgárt - négy párt - még december 6-án tartóztatták fel a zambiai hatóságok négy színes bőrű gyermekkel a ndolai nemzetközi repülőtéren. A horvát külügyminisztérium egy héttel később, a dél-afrikai horvát nagykövetségtől értesült a történtekről. A horvát sajtóban karácsony előtt jelent meg az első hír ezzel kapcsolatban, de az eset körülményei a mai napig tisztázatlanok, és számos hiányosságra világítottak rá a külföldről örökbe fogadott gyerekekről szóló horvát törvényekben - írta a lap.

A zágrábi külügyminisztérium értesülései szerint Tresor Mukadi Kamashy kongói ügyvéd, akin keresztül a horvát állampolgárok az örökbefogadást intézték, szintén letartóztatásban van, míg Emmanuel Kabondo, az árvaház vezetője, ahonnan örökbe fogadták a gyerekeket, szökésben van.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszternek az Európai Unió zambiai kirendeltségének közvetítésével sikerült kapcsolatot teremtenie annak a börtönnek a vezetőségével, amelyben a horvát állampolgárokat fogva tartják. A tárcavezető tájékoztatta erről a zambiai külügyminisztert is.

A horvát állampolgárok az első bírósági meghallgatáson ártatlannak vallották magukat. Elmondásuk szerint Horvátországban és Kongóban is beszerezték a hivatalos papírokat az örökbefogadáshoz. Kongó azonban nem írta alá a nemzetközi örökbefogadásról szóló hágai egyezményt, törvényei pedig tiltják, hogy külföldiek fogadhassanak örökbe kongói gyerekeket. A horvát állampolgárok vélhetően ezért utaztak Zambiába, ahol azonban ugyanolyan szigorúak a törvények, gyermekkereskedelemért 25-től 30 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Az ügyben szerdán megszólalt Marin Pileti horvát család- és szociálpolitikai miniszter, aki a sajtónak elmondta: a belügyminisztérium adatai szerint 2012 óta 131 gyermeket fogadtak örökbe horvát állampolgárok Kongóból.

A letartóztatásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy erről a horvát kormány nem tehet, amely a szóban forgó hágai egyezményt 2014-ben, a többi uniós tagországgal együtt aláírta.

"Mindazok, akik más országokból - különösen a hágai egyezményhez nem csatlakozott országokból - kívánnak gyermeket örökbe fogadni, minden szükséges jogi segítséget és információt megkaphatnak a horvát szociális jóléti központokon keresztül" - hangsúlyozta, hozzátéve: nincs tudomásuk arról, hogy az érintett nyolc horvát állampolgár közül bárki kifejezte volna örökbefogadási szándékát.

A miniszter azt is elmondta: még nyolc olyan házaspár van Horvátországban, akik Kongóból fogadtak örökbe gyermekeket, de még nem mentek el értük. Őket tájékoztatták azokról a részletekről, amelyeket figyelembe kell venniük, valamint jelezték számukra, hogy a kongói bíróság iratait további ellenőrzéseknek kell alávetni, nehogy kiderüljön, hogy ők is okirat-hamisítás gyanúja alatt állnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!