TV műsor

Horvátországban a kormányzó HDZ tarolt a helyhatósági választásokon

Külföld, 2021.05.31

Óriási győzelemnek minősítette Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke pártja szereplését a helyhatósági választásokon a vasárnapi második fordulót követően.

A HDZ húsz megyéből 15-öt szerzett meg, még soha nem nyertek ennyiben - hangsúlyozta Plenkovic.

Ami a városokat illeti, a hat legnagyobb városból háromban választottak HDZ-s polgármestert: Eszéken, Zárában (Zadar) és Velika Goricán. Eszéken korábban nem volt polgármestere a kormányzó pártnak: Ivan Radic a független Berislav Mlinarevicet utasította maga mögé a második fordulóban.

Zágrábban, Splitben és Fiumében viszont az ellenzék győzött. Splitben a HDZ jelöltje, Vice Mihanovic alulmaradt Ivica Puljakkal szemben, akit a korrupcióellenes aktivistákból alakult Pametno (Okosan) párt jelölt a posztra, Zágrábban és Fiumében (Rijeka) pedig a HDZ-s jelöltek be sem jutottak a második fordulóba.

A megyei jogú horvát fővárosban a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség jelöltje, Tomislav Tomasevic nyert Miroslav Skoro eszéki üzletemberrel, népszerű énekessel, a Haza Mozgalom alapítójával szemben. Tomasevic a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg, 68,3 százalékot kapott.

Fiumében már hagyományosan a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje, Marko Filipovic szerezte meg a legtöbb szavazatot, aki Davor Stimac független jelöltet utasította maga mögé. Fiumét közel húsz évig az SDP-s Vojko Obersnel irányította, aki idén nem indult újra a tisztségért.

Az SDP két megyében győzött, a Tengermelléki-Fennsík megyében, amelynek Fiume a székhelye, ismét Zlatko Komadinát választották meg Gari Capelli volt turisztikai miniszterrel, a HDZ-jelöltjével szemben. Az észak-horvátországi Krapina-Zagorje megyében pedig Zeljko Kolar már az első fordulóban nyert.

Isztria megyét hagyományosan az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt nyerte el, de elveszítette hegemóniáját. Boris Miletic, az IDS elnöke mindössze 54 szavazattal szerzett többet az SDP jelöltével szemben. A szociáldemokraták a kétezer érvénytelen szavazat miatt újraszámlálást kértek. Több városban is veszített az isztriai párt, ahol korábban polgármestere volt, így Pulán, Pazinban és Buzetben is.

Sibenik-Knin megyében, a HDZ egyik fellegvárában, független képviselő nyert, Marko Jelic Goran Pauk HDZ-s képviselőt utasította maga mögé.

A Jutarnji List című liberális napilap azt írta, hogy Horvátország új arcok és új politikai közbeszéd felé fordult. Az óriási, de váratlan generációváltás izgalmassá tette a választásokat, és új időszámítást vezetett be a horvát demokráciában. A választópolgárok hosszú évek óta hatalmon lévő politikusok egész sorának köszönték meg eddigi munkájukat, olyanoknak, akiktől már nincs mit várni - hangsúlyozták.

A legolvasottabb horvát napilap, a Vecernji List vezércikke szerint Horvátország nem a jobboldalra vagy a baloldalra szavazott, hanem az igazi változások mellé állt. A fiatalok fontos szerepet játszottak a választáson. Megmutatták, hogy számukra az ideológiai szempontok nem játszanak szerepet abban, hogy kit választanak a helyi önkormányzatok élére. Olyan jelöltekre szavaztak, akiknek elhiszik, hogy jobbá tehetik a mindennapokat, jobban bánnak majd a közpénzekkel, és jobban irányítják az állami vállalatokat, ahol nem az lesz fontos, hogy a jelölt melyik párt tagsági igazolványával rendelkezik, hanem a szakértelem és az alkalmasság - húzta alá a lap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!