Horvátországban már csak online fizethetik az idegenforgalmi adót a hajósok

Külföld, 2021.04.22

A Horvátországban tartózkodó hajós turisták mostantól nem a kikötői kapitányságokon, hanem kizárólag online módon fizethetik meg az idegenforgalmi adót - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) budapesti képviseletének igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Ivana Herceg tájékoztatása szerint a HTZ és a Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium közös döntése értelmében mostantól a hajós turisták a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik meg az idegenforgalmi adót, a továbbiakban nem lesz lehetőség a kikötői kapitányságokon vagy azok kirendeltségein történő befizetésre.

A weblapon minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. A fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail-címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie.

Horvátországban a tengeren tartózkodó turisták a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni az idegenforgalmi adót. A fizetés új módjáról szórólap is készült, amely a magyaron kívül nyolc nyelven ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.

A szakember arról is beszámolt, hogy a horvát Turisztikai és Sportminisztérium a horvát közegészségügyi intézettel karöltve folyamatos tájékoztatást nyújt egy-egy sziget - a szárazföldi területeknél jóval kedvezőbb - fertőzöttségi adatairól, továbbá az ott működő Covid-tesztállomások elérhetőségéről a www.safestayincroatia.hr portálon. A Földközi-tengeri térségben Horvátország rendelkezik a második legtöbb szigettel, a 78 nagyobb és 524 kisebb sziget mellett 642 szirtet tartanak nyilván, amelyek jelentős részét adják a turisztikai forgalomnak.

Ivana Herceg hozzátette még: a statisztikai adatok szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajózást, bár 2020-ban csaknem 50 százalékkal kevesebben voltak az Adriai-tengeren hajóval. Tavaly 45 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták a horvát vizeken, míg 2019-ben 85 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!