TV műsor

Horvátországi földrengés - Megérkeztek a Tungsram által Sziszek-Monoszló megyének adományozott izzók

Külföld, 2021.02.09

Megérkezett Horvátországba kedden a Tungsram 5100 izzót tartalmazó, tízmillió forint értékű szállítmánya, amellyel Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megye földrengés károsultjait segítik.

A szállítmánynak a horvát külügyminisztériumban tartott hivatalos átadásán Jörg Bauer, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: egyrészt büszkék rá, másrészt sajnálják, hogy második alkalommal kellett segíteniük a szomszédos országnak.

A Horvátországba eljutatott energiatakarékos, kompakt izzók többsége, körülbelül 3500 darab lakossági, otthoni felhasználásra alkalmas, a többi intézmények, kórházak, iskolák és irodák világosítására.

A vállalat tavaly márciusban, a zágrábi földrengés után is útnak indított egy nagyobb szállítmányt, amelyben 34 ezer izzót küldött.

Bauer kiemelte: örülnek neki, hogy a "sötét időkben egy kis világosságot és reményt tudnak nyújtani" a földrengés károsultjainak.

Zdenko Lucic horvát külgazdasági és fejlesztési államtitkár megköszönte az elnök-vezérigazgatónak a gyors segítséget.

Januárban a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezett Petrinjára, a magyar kormány pedig vállalta egy iskola és egy templom felújítását. Több adomány érkezett továbbá a térségbe a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásaiból, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának gyűjtéseiből.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a Tungram izzótestekkel világíthatják ki azt a templomot Zazina településen, és azt az általános iskolát Petrinjában, amelyet a magyar kormány újít fel.

December 28-án és 29-én két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések azóta is folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, a helyreállítási munkálatok évekig is eltarthatnak. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Károlyváros (Karlovac) és Zágráb megye egyes részeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!