Horvátországi választások - Délig hat százalékkal többen mentek el szavazni, mint négy évvel korábban

Külföld, 2024.04.17

Hat százalékkal többen mentek el szavazni szerda délig a horvátországi parlamenti választásokon az országos választási bizottság adatai szerint, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

Délelőtt fél 12-ig a szavazásra jogosult állampolgárok 24,18 százaléka járult az urnákhoz. 2020-ban ugyanez az arány 18,09 százalék volt. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a voksolás akkor a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott. A teljes részvételi arány négy évvel ezelőtt 48,9 százalék volt, a legalacsonyabb Horvátország függetlensége óta.

A mostani választás a hivatalos közlések szerint nyugodt mederben zajlik, rendkívüli esemény nem történt.

A horvát sajtó arról számolt be, hogy sok szavazóhelyen - főleg a fővárosban - nagy az érdeklődés, hosszú sorokban várakoznak a választópolgárok. Az országban valamivel több mint 3,7 millió választásra jogosult él.

A választási kampány április 15-én, hétfőn éjfélkor fejeződött be, a kampánycsend urnazárásig tart. Az exit poll felmérések eredményét közvetlenül az urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

Hivatalos részeredményeket már 21 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda. A preferenciális listás szavazás miatt, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják, az eredmények 80 százalékos feldolgozottsága mellett, csak éjfél körül várhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!