Hosszú börtönbüntetésekre ítéltek egy román embercsempészt az Angliában holtan talált 39 vietnami halálának ügyében

Külföld, 2023.07.11

Hosszú börtönbüntetést rótt ki kedden a londoni központi büntetőbíróság annak az embercsempészcsoportnak egy román állampolgárságú tagjára, amely 2019 októberében Angliába próbált bejuttatni 39 vietnami állampolgárt. A vietnamiak, akiket egy kamion légmentesen zárt rakterébe zsúfoltak, valamennyien életüket vesztették.

A büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - az 50 éves Marius Draghicit 12 év és hét hónap szabadságvesztésre ítélte 39 rendbeli emberölés, illetve illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvés címén.

Draghici minden vádpontban elismerte bűnösségét.

A büntetőbíróság az embercsempész-hálózat két másik szervezőjét, Ronan Hughes-t és az ugyancsak román állampolgárságú Gheorghe Nicát már 2021-ben 20, illetve 27 év szabadságvesztésre, Eamonn Harrison kamionsofőrt 18 év fegyházra ítélte ugyancsak 39 rendbeli emberölés címén.

Draghici büntetőügye elsősorban azért húzódott el, mert a vádlott a holttestek felfedezése után visszamenekült Romániába Nagy-Britanniából, és a román hatóságok nemrégiben fogták el, majd kiadták a brit vádhatóságnak.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Draghici Gheorghe Nica közvetlen segítője volt az embercsempészet szervezésében.

A korábban elítélt vádlottak közül Harrison szállította a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe azt a pótkocsit, amelyben a vietnamiak utaztak.

A 39 vietnamit 2019. október 22-én hajnalban találták holtan a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló pótkocsiban, amelyet előzőleg vontató nélkül, komppal szállítottak át Angliába.

A kamionszerelvény Scania típusú, bolgár rendszámú nyergesvontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a Zeebruggéből érkezett pótkocsit.

A vontató vezetőjét, Maurice Robinsont ugyancsak 2021-ben 13 év és négy hónap börtönre ítélte az Old Bailey büntetőtanácsa.

A brit hatóságok többheti vizsgálat után, 2019 novemberében azonosították az áldozatokat, és akkor derült ki hivatalosan, hogy az elhunytak valamennyien vietnami állampolgárok voltak, köztük két 15 éves fiú.

Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc tizenéves is szerepelt az áldozatok listáján; az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjedt.

Az áldozatok között nyolc nő is volt.

A vizsgálati jelentés szerint valamennyien fulladás következtében vesztették életüket, miután 12 órát töltöttek a légmentesen zárt raktérben.

A szakértői vélemény szerint a szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fokos hőmérséklet is lehetett.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben végződött embercsempész bűncselekmény ehhez mérhető tragédiával: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!