HRW: a kínai hatóságok engedjék haza a családjaiktól elszakított gyerekeket Hszincsiangban

Külföld, 2019.09.16

Azonnali hatállyal engedjék haza a családjaiktól elszakított, hivatalosan "gyermekjólétinek" nevezett intézményekben és bentlakásos iskolákban elhelyezett gyerekeket az ország északnyugati részén található Hszincsiang-Ujgur Autonóm területen - szólította fel a kínai hatóságokat pekingi idő szerint hétfőn reggel kiadott közleményében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogvédő szervezet.

A HRW és más nemzetközi jogvédő szervezetek, továbbá az ENSZ becslése szerint a zömében muszlim vallású ujgurok lakta területen 2017 óta csaknem 1 millió türk muszlimot zártak akarata ellenére politikai átnevelő táborokba egy terrorizmusellenes kampány keretében, míg az ezen felül börtönökben fogva tartottak száma ismeretlen.

A HRW szerint a kínai hatóságok ráadásul a szülők beleegyezése nélkül állami intézményekben, illetve bentlakásos iskolákban helyezték el azokat a gyermekeket, akiknek a szülei őrizetben vannak, vagy a hatósági intézkedések elől külföldre menekültek. A szülőknek semmiféle kapcsolattartási lehetőséget nem biztosítanak a gyermekeikkel - olvasható a közleményben. Sophie Richardson, a HRW Kínával foglalkozó részlegének vezetője úgy fogalmazott: "a gyermekek erőszakos elszakítása a családjuktól a kínai kormány Hszincsiangban folytatott elnyomásának talán legkegyetlenebb eleme".

A HRW rámutat: a Hszincsiangban alkalmazott, szigorú megfigyelési rendszer, illetve a külföldi kapcsolatokkal rendelkező, vagy a helyzetről nyíltan beszélő embereknek kiszabott súlyos büntetések miatt a családjaiktól elszakított gyermekek számáról nincsenek adatok, a helyi kormányzat pedig elenyésző tájékoztatást nyújt azokról a határozatokról, amelyek alapján egyes gyermekeket állami gondozásba helyeznek.

A HRW mindazonáltal közleményében számos olyan bizonyítékot felsorol, amelyek arról tanúskodnak, hogy szembetűnően nagy arányban helyeznek el gyermekeket állami intézményekben. A HRW, független kutatók, továbbá a nemzetközi sajtó az őrizetben tartott szülők gyermekeinek állami gondozásba vételéről szóló politikai iránymutatásokat, a gondozott gyermekek ellátásáról szóló kormányzati dokumentumokat, illetve az ellátást biztosító intézmények kiépítésére vonatkozó közbeszerzési felhívásokat hoztak napvilágra. A jogvédő szervezet aggodalmainak megalapozottságára utaló jelként említik azt is, hogy a kormányzati statisztikák szerint az elmúlt három évben drasztikus emelkedés volt tapasztalható az oktatási kiadásokban, az iskolai előkészítőre felvettek létszámában, valamint a tanintézmények alapterületében Hszincsiang türk muszlimok által sűrűbben lakott részein.

A jogvédő szervezet aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az intézményekben elhelyezett gyermekeket megfosztják alapvető jogaiktól és kulturális örökségüktől, ugyanis - a kínai állami sajtó tudósításai szerint - anyanyelvük helyett kínaiul tanítják őket, és propaganda jellegű dalokat énekeltetnek velük.

A szervezet öt, Kínán kívül élő ujgur, illetve kirgiz családdal készített interjút, akik mind elveszítették a kapcsolatot Hszincsiangban élő gyermekeikkel.

A HRW közleményében hangsúlyozza: a hatályos kínai jog alapján a hatóságoknak nem áll jogukban elszakítani a gyermekeket a családjuktól, és önkényesen állami gondozásba helyezni őket.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, mintegy két tucat ország, és több nemzetközi jogvédő szervezet szólította már fel Kínát, hogy hagyjon fel az ujgurok tömeges fogva tartásával, és engedjen független megfigyelőket Hszincsiangba az ottani helyzet akadálytalan felmérésére.

"A kormányoknak fel kellene szólalniuk az elviselhetetlen fájdalom ellen, amelyet a kínai hatóságok a családokra mérnek a Hszincsiang elnyomását célzó kampány részeként" - mondta Richardson.

Peking számos alkalommal visszautasította a Hszincsianggal kapcsolatban megfogalmazott vádakat. A hivatalos kínai álláspont szerint az északnyugati tartományban létesített központokban önkéntes alapon biztosítanak szakképzést mindazok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus". A helyi kormányzat ráadásul július végén bejelentette, hogy a "szakképzési intézmények" tanulóinak többsége elvégezte a képzést és már hazatért otthonába - pontos adatot azonban továbbra sem közöltek arról, hogy hány emberről van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!