Hszi Csin-ping a jogállamiság megerősítését sürgette Kína külkapcsolataiban

Külföld, 2023.11.28

Hszi Csin-ping kínai elnök a hatalmon lévő kommunista párt politikai bizottságának minapi ülésén sürgette, hogy Peking a külkapcsolatok területén erősítse meg a "jogállamiságot", nevezetesen állampolgárainak és érdekeinek védelmét külföldön, a külföldiek védelmét Kínában, és a törvények betartatása területén mélyítse el nemzetközi együttműködését. Erről az állami média számolt be kedden.

Ezekre azért van szükség, mert Kínát a világra való nyitásával párhuzamosan egyre több "külső fenyegetés és kihívás éri" - indokolta.

Kínai magáncégeket az elmúlt években külföldön többször beperelték olyan vádakkal, amelyek a termékhamisítástól és -lopástól a videomegosztó portálok betiltásáig terjednek.

Hszi kijelentette, hogy a globalizációval párhuzamosan a kínai cégeknek, de a magánembereknek is meg kell tanulniuk a jogkövetést.

"Kínának aktívan részt kell vennie a nemzetközi jogi szolgáltatások fejlesztésében, és magának is ki kell fejlesztenie világszínvonalú választottbírósági intézményeket, létre kell hoznia ügyvédi irodákat külföldön" - hangsúlyozta.

Hszi szerint a jogállam a legjobb környezet az üzleti tevékenység számára, ezért nyitott és átlátható, a külfölddel szoros kapcsolatban lévő jogrendszert kell kiépítenie. Meg kell erősítenie a szellemi tulajdonjogok, valamint a Kínában élő külföldiek és a külföldi finanszírozású vállalkozások jogainak védelmét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!