TV műsor

Humanitárius okokból mégis engedélyezték az egyik muszlim amerikai képviselőnő beutazását Izraelbe

Külföld, 2019.08.16

Pénteken humanitárius okokból mégis engedélyezték Rachida Tlaib, a csütörtökön elutasított egyik muszlim amerikai demokrata kongresszusi képviselőnő beutazását Izraelbe - jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Tlaib belépését - Ilhan Omar kongresszusi képviselőnővel együtt - Izrael előzőleg megakadályozta, de pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, hogy találkozhasson palesztin nagyanyjával. Arie Deri belügyminiszternek küldött levelében azt írta: "Ez lehet az utolsó esélyem, hogy találkozzam a nagymamámmal."

"Engedélyt kérek Izraelbe való belépésemhez, hogy meglátogassam rokonaimat és különösen a nagymamámat, aki a 90-es éveiben jár. Ez lehet az utolsó alkalom, hogy láthassam őt" - írta levelében Derinek. "Tiszteletben tartom a korlátozásokat, és nem támogatom látogatásom során az Izrael elleni bojkottot" - ígérte meg az izraeli belügyminiszternek.

Ezzel újabb fordulatot vett a napok óta húzódó vízumügy, melyben Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetének sürgetésére Izrael megtagadta a belépést a demokrata párt két muzulmán képviselőjétől, noha korábban jóváhagyta azt.

Tlaib és Omar csak Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok meglátogatását tervezték, nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel. Mindketten ismert támogatói az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű mozgalomnak.

Az izraeli kormány szerint a BDS Izrael létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg, de támogatói szerint csak a palesztinok fölötti, több mint fél évszázados katonai uralomnak kíván véget vetni.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!