Hunter Biden szerint nem nevezték volna ki őt egy külföldi cég élére, ha nem lett volna Joseph Biden fia

Külföld, 2019.10.15

Hunter Biden - a volt demokrata párti amerikai alelnök, Joseph R. Biden fia - elismerte egy interjúban, hogy valószínűleg nem nevezték volna ki őt egy külföldi cég élére, ha nem Biden a neve (azaz nem alelnök az apja) - adta hírül kedden a The New York Times című amerikai lap.

Hunter Biden ugyanakkor visszautasította - az ABC Newsnak adott interjúban - Donald Trump republikánus párti amerikai elnök sugalmazásait, miszerint ő maga és apja törvénytelenségekbe keveredett volna. Szavai szerint "felületesen ítélnek felette egy mocsárszerű helyzetben", Trump nevetséges összeesküvés-elméletet terjeszt róla és apjáról.

Hunter Biden korábban egy ukrajnai gáztársaság igazgatótanácsi tagja volt, de azonnal lemondott erről a tisztségről, amikor apja bejelentette elnökjelölti indulását.

"Lehetőséget adtam néhány nagyon erkölcstelen embernek, hogy megpróbáljanak ártani apámnak. Ebben hibáztam, amiért vállalom a teljes felelősséget. De tettem bármi helytelent? Semmiképp" - mondta.

Joseph R. Biden a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázik, és Trump ellenfele lehet a következő, jövő évi elnökválasztáson. Trump többször felvetette, hogy Ukrajnának és Kínának meg kellene vizsgálnia Bidenék ottani üzleti ügyeit, ráadásul az ukrán elnökkel egy telefonbeszélgetésben - az arról készült feljegyzés szerint - Trump azt is kérte, hogy Ukrajna tárja fel a Biden család szerepét a 2016-os amerikai elnökválasztásban. A Demokrata Pártban ezt úgy értelmezték, hogy Trump idegen hatalmat "kért fel" beavatkozásra saját politikai ambíciói, 2020-as újraválasztása érdekében, és erre hivatkozva megindították az elnök ellen az alkotmányos felelősségre vonáshoz (impeachment) szükséges vizsgálatokat.

A 49 éves Hunter Biden hétfőn bejelentette, hogy lemond egy kínai hátterű értékpapír-kereskedő magánvállalat igazgatótanácsában betöltött tisztségéről a hónap végén. Lépését azzal indokolta, hogy apja elnökké választása esetén le kellene majd mondania arról, hogy külföldi hátterű vállalatoknak dolgozzon. Ügyvédje tudatta: Biden fizetés nélküli pozíciót töltött be az igazgatótanácsban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!