Húsvét - A csehek 16 százaléka készül templomba húsvétkor

Külföld, 2024.03.30

Leginkább a tavasz ünnepe, jelképe a húsvét a csehek számára, templomba csak az emberek 16 százaléka készül - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Rádió számára.

A több mint ezer személy részvételével a korábbi hónapokban készült országos felmérésben a megkérdezettek 36 százaléka a húsvétot a tavasz jelképének minősítette, míg 20 százaléka szerint ez a legnagyobb keresztény ünnep. Az emberek valamivel több mint fele azt mondta, hogy igyekszik betartani az általa ismert húsvéti hagyományokat, de templomba csak 16 százalékuk készül - ismertette a felmérés eredményeit a rádióban Premysl Cech, a Median igazgatója.

"A templomlátogatást inkább az idősek tervezik, a 60 évesek körében ez az arány 23 százalék" - jegyezte meg Premysl Cech.

Másfelől a megkérdezettek több mint 60 százaléka húsvéti jelképekkel tervezi feldíszíteni házát vagy lakását, és hagyományos ünnepi eledelt fogyaszt. A csehek számára ez leginkább főtt sonkát és tojást jelent burgonyasalátával. A családok mintegy fele saját maga készíti el, festi ki a tojásokat.

A csehek mintegy 80 százaléka a húsvétot családi körben kívánja eltölteni, több mint 50 százalék pedig különböző kirándulásokat tervez ebből az alkalomból, jó idő esetén pedig az emberek mintegy 60 százaléka a Csehországban nagyon elterjedt és kedvelt hétvégi családi házacskákban, kertecskékben, az úgynevezett chatákban töltené el az ünnepeket.

A dél-csehországi és dél-morvaországi régiókban, faluhelyeken, ahol aránylag erős a katolikus vallás, még él a húsvéthétfői locsolás szokása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!