Huszonkét év után szolgáltattak vissza egy nagyváradi ingatlant a római katolikus egyháznak

Külföld, 2024.02.12

Huszonkét év után szolgáltatott vissza egy nagyváradi ingatlant a római katolikus egyháznak a román restitúciós bizottság, a belvárosi épületben a nagyváradi filharmónia működik - értesült hétfőn az Ebihoreranul.ro a Bihar megyei önkormányzattól.

A megyei hetilap online kiadása szerint a testület még decemberben hozta meg döntését az egyház által 2002 óta igényelt ingatlan visszaszolgáltatásáról, de ezt csak február elején közölték annak kezelőjével, az önkormányzattal. A belvárosban, a Szigligeti Színház mögött található épületben a nagyváradi filharmónia koncertterme és irodahelyiségei működnek. A főépületet az elmúlt években felújították, és jelentős fejlesztések is történtek benne.

Calin Gal, a Bihar megyei önkormányzat alelnöke a hírportállal közölte: jogászaik még elemzik a restitúciós bizottság döntését, ezután határoznak arról, hogy megfellebbezik-e a bíróságon az ítéletet.

A megye vezetése korábban azzal érvelt, hogy az államosításkor a mostani négy ingatlanból csupán kettő volt meg, ezért azt kérték, ne természetben szolgáltassák vissza ezeket. A bukaresti testület döntése szerint a később épített részek nem teszik ki legalább a telek felét, amikor alkalmazható a pénzbeli kárpótlás, ezért az egyház javára döntöttek azzal a kitétellel, hogy az ingatlanok tíz évig meg kell őrizzék kulturális rendeltetésüket.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök az Ebihoreanulnak elmondta: az egyház nem kíván változtatni az épületek rendeltetésén. Közölte: 2022-ben egyezséget kötöttek a megyei önkormányzattal, hogy a felújításért cserébe a filharmónia visszaszolgáltatása után is használhatja az ingatlant.

Nagyváradon a római katolikus egyház számos, a kommunista hatóságok által államosított ingatlanát igényelte vissza a román államtól. Ezek egyikét, az egykori pénzügyi palotát visszaszolgáltatása után perelte vissza a megyei önkormányzat, az impozáns ingatlant jelenleg uniós támogatással felújítja, és közigazgatási székhelyévé alakítja át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!