TV műsor

Idő előtt feltételesen szabadlábra helyezték a Memorial csecsenföldi elnökét

Külföld, 2019.06.10

Idő előtt feltételesen szabadlábra helyezték hétfőn Csecsenföldön Ojub Tyityijevet, a Memorial orosz jogvédő szervezet csecsenföldi vezetőjét, akit márciusban kábítószer-birtoklás címén négyévi, munkatelepen eltöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Támogatói szerint Tyityijevet rosszhiszeműen sározták be hatóságok. A 61 éves jogvédőt tavaly januárban vette őrizetbe a rendőrség arra hivatkozva, hogy igazoltatás közben kábítószert talált a gépkocsijában. A rendőrség állítása szerint az autóban 207,84 gramm marihuána volt. A jogvédő szerint a drogot tudtán kívül helyezték el nála.

Pártolói úgy vélik, hogy Tyityijev ellen azért folytattak le hamis bizonyítékok alapján eljárást, hogy megtorolják az emberi jogvédő tevékenységét. A feltételesen szabadlábra helyezett elítélt a Memorial korábbi helyi vezetőjének, Natalja Esztyemirovának a meggyilkolása óta állt a csecsenföldi szervezet élén. Esztyemirovát ismeretlenek rabolták el 2009. július 15-én Groznijban a lakóháza elől, holttestét még ugyanazon a napon Ingusföldön találták meg. Az aktivistát agyonlőtték.

Esztyemirova, akinek meggyilkolása az orosz és a nemzetközi közvéleményt egyaránt sokkolta, egyebek mellett a csecsen hatóságok túlkapásaival foglalkozott. A Novaja Gazeta című független orosz lap szerint Ojub Tyityijevet korábban többször is megfenyegették munkája miatt.

A legrégebbi orosz emberi jogi szervezet, az 1989-ben alapított Memorial tagjai gyakran panaszolják, hogy a hatóságok zaklatásának célpontjává válnak, különösen Csecsenföldön. A szervezetet 2016-ban "külföldi ügynöknek", azaz külföldi pénzügyi támogatásban részesülő, politikai tevékenységet végző szervezetnek minősítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!