II. Erzsébet halála - Macron: annyira szomorúak vagyunk

Külföld, 2022.09.09

Videóüzenetet tett közzé péntek délben Emmanuel Macron francia elnök, melyben részvétét fejezi ki III. Károly brit uralkodónak, a királyi családnak és a brit népnek egyaránt.

"Annyira szomorúak vagyunk" - nyitja a Twitteren közzétett üzenetét anyanyelvén a francia államfő, majd rögtön angolra vált, és tudatja, hogy a francia nép nagy szomorúsággal értesült őfelsége II. Erzsébet haláláról.

"Bölcsessége és együttérző képessége segített mindannyiunknak átvészelni az elmúlt hét évtized történelmi hullámhegyeit és hullámvölgyeit" - mondta Macron.

A francia elnök szerint II. Erzsébet már fiatalon erőt és bátorságot mutatott; a háború által érintett élet bátorságát, majd később az ahhoz kellő bátorságot, hogy az egyik évszázad után a következőben is megőrizze a szabadság és az állhatatosság értékeit.

Ritkán hallatott, de erőteljes szavai, megingathatatlan méltósága az Egyesült Királyság örök jelképévé tették - szögezte le a francia elnök, aki felidézte, hogy II. Erzsébet beszélte a francia nyelvet, rajongott a francia kultúráért, és "megérintette a franciák szívét".

"Nagyszerű államfőt és nagyon közeli szövetségest tisztelhettem benne, aki egyedi módon elhivatott volt a népe iránt" - hangoztatta a francia elnök.

"Önöknek ő az Önök királynője volt. Számunkra ő volt a királynő. És mindannyiunk számára örökre velünk marad" - mondta Macron.

Emlékezni fogunk és megőrizzük azokat az értékeket, amelyeket sosem szűnt megtestesíteni és hirdetni; a demokrácia és a szabadság erkölcsi erejét - tette hozzá Macron.

Végezetül részvétét fejezte ki III. Károly királynak, a királyi családnak és a brit népnek. "Önökkel vagyunk" - zárta üzenetét immár franciául Emmanuel Macron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!