II. Erzsébet halála - Több spanyol tartományban rendeltek el hivatalos gyászt

Külföld, 2022.09.09

Több spanyol tartományban is hivatalos gyászt rendeltek el II. Erzsébet brit királynő halála miatt pénteken.

A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm régióban három napig tart a gyászidőszak, amellyel a csütörtökön elhunyt brit uralkodó emlékének adóznak.

A döntés nyomán a tartományi középületek lobogóit félárbócra eresztették, emellett Madrid két emblematikus épületét, a regionális kormány székházát és a városházát is a brit nemzeti színekkel világítják ki péntek este.

Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök Twitter-oldalán a XX. század ikonikus asszonyának, a folytonosság, a stabilitás és a népek közössége szimbólumának nevezte II. Erzsébetet.

"Uralkodását, életét a brit népnek, a demokratikus értékek védelmének és a békés világstabilitás megteremtésének szentelte, kitörölhetetlen nyomot hagyva a történelemben" - méltatta a néhai uralkodót Juan Manuel Moreno, Andalúzia tartományának elnöke.

A dél-spanyolországi régióban, ahol nagyszámú brit közösség él, egynapos gyászt hirdetett a helyi kormány. Madridhoz hasonlóan az andalúz középületeken is félárbócra vonták a zászlókat.

Több spanyol városban megemlékeztek II. Erzsébetről pénteken. A kelet-spanyolországi San Fulgencio településen például - ahol több brit állampolgárságú lakos él, mint spanyol - egyperces néma főhajtással adóztak az elhunyt uralkodó emlékének.

A madridi brit nagykövetségen, valamint a Spanyolországban található hét brit konzulátuson részvétkönyvet nyitottak azok számára, akik szeretnék leróni kegyeletüket a következő napokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!